28 / 03 / 2024

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

Tasarruf finansman sistemi dahilinde ev satışı yapan 21 firma için geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından tasfiye kararı verilmişti. Sistemin önemli isimlerinden FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, vatandaşlardan süreci dikkatli takip etmelerini istedi. 



Kamuoyunda “tasarrufla ev, araba sahibi olma sistemi” olarak isimlendirilen tasarruf finansman sektöründeki 21 firma hakkında  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiye kararı alındı. Yeni Şafak'tan Ayşe Mine Alioğlu'nun haberine göre; BDDK’nın koşullarını karşılayan bazı şirketler çıkacak kararı bekliyor. Kapatılan firmalar üzerinden sisteme giren 30 bini aşkın vatandaş mağdur edilmekten korkuyor. Şirketlerin tasfiye edilmesi sonrası çözüm arayan vatandaşlar CİMER’e onlarca şikayette bulundu. Şikayetvarcom, Facebook ve Whatsapp gruplarında mağduriyetlerini dile getirdiklerini gözlemlendi. Vatandaşlar bu süreçte yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

Şehit ailesi için özel kampanya 

Destekevim’in Erzurum şubesinden 22 ay önce ev almak isteyen Zeki Akçay, “400 binlik sözleşme imzaladık. Hatta şehit aileleri için kampanya vardı ondan yararlandık. Geçtiğimiz Nisan ayında şubeye gidip önümüzdeki ay teslimatın olacağını teyit ettim. Merkezden beni arayan soran olmadı. Valilik, Mehmetçik Vakfı, Kolordu Komutanlığı’nı her tarafı harekete geçirdim fakat yine olmadı. Şu anda içeride 103 binim var. Zaten BDDK’da el koymadan üç ay önce teslimatımız geçmişti” dedi.

"Elimiz kolumuz bağlı"

Finansevim’den iki dosyası bulunan Ensar Öztürk de “Elektrik teknisyeni olarak bir firmada çalışıyorum. Biri 160 diğeri 30 bin iki dosyam vardı. Biri ev diğeri arabaydı. İkisinin de bu ay teslimatı vardı. 2020’nin Ocak ayında başvurmuştum bin 700 TL taksit ödedim. İçeride 75 bin TL var. Temmuz ayında verecekler diye ev buldum emlakçıyla sözleşme yaptım. Kaparo verdim. Temmuz’un birinde senetleri imzaladım şubede vekalet verdim. Ertesi günü beni aradılar ki size dönüş yaparız dediler ama dönüş yapmadılar. Toplam kaç kişi var bilmiyorum benim hanemden neredeyse 10 kişi varız. Bizim içimizde hiç teslimat alan yok” şeklinde konuştu. Destekevim’in Van şubesine başvuru yapan Selahattin Koç ise, “Biz dört öğretmen arkadaş gitmiştik. 250 bin TL’lik bir dosya açtırdık. 2019’un 11’inci ayında geçen Mayıs ayında evi almam gerekiyordu. Mayıs ayı geldiğinde beni genel merkezden aradılar ve evinizin teslimatını yapacaklarını söylediler. Toplamda 70 bin TL zarardayız. Elimiz kolumuz bağlı” ifadelerini kullandı.

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

Paraları ne olacak?

Yaşamevim’in Bursa şubesine giden Volkan Canpolat da, “Altı ay oldu başvuralı 100 bin TL’lik bir otomobil projesine dahil olduk. Özel sektörde çalışıyorum. Arkadaşımı da soktum işin içine 25 bin TL de onun parası var. Mart’ta arabayı teslim alacaktım. BDDK kararından sonra ‘merak etmeyin paranızı teslim alacaksınız’ dediler. Bizde anlamadık ne olduğunu. Sosyal medya üzerinden şube müdürlerine ulaştık. Onlarda net bir şey bilmiyor.” şeklinde konuştu.

Birkaç kötü örnek sistemi etkilemez

Tasarruf sisteminin büyük oyunculardan birisi olan FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, vatandaşlardan BDDK sürecini takip etmesini istedi.. BDDK’nın kanun gereği mali ve kurumsal yeterlilik ve sürdürülebilirliliği dikkate aldığını belirten Akbal şunları söyledi: 

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

“Yani firmalar bu işlerini yaparken sürdürülmesi, maddi olarak imkanlarınızın olması gerektiğini kurumsal alt yapısının bu işi yapmaya ehliyeti var mı gibi konulara bakacak. Gelecekte birçok firma başvurusunu yapacak. Sonuçta bu sistem Türkiye finansal sistemine kazandırılmış oldu. Süreç devam ediyor. Tasfiyelerle ilgili bayramdan sonra tekrar gözden geçirme olabilir. Büyük bir finansal operasyon içerisinde birkaç kötü örnek olabilir bunlar çoğulu teşkil etmiyor. Bu işi yapabilecek olan firmalar yoluna devam edecek.”

Faizsiz konut şirketlerinde kaç mağdur var?


Geri Dön