26 / 04 / 2024

Farklı desenlerle evinize hareket getirin!

Farklı desenlerle evinize hareket getirin!

Evinize desenlerle hareket kazandırmak ister misiniz? O zaman birbirinden çok farklı desenleri bir arada kullanmanın inceliklerine bakalım. Bu alışık olduğumuz tek bir desenin kullanıldığı klasik dekorasyon anlayışına bir başkaldırı...



Kış boyunca renklerin gücünden yararlandınız ve ne kadar cesur olduğunuzu gösterdiniz. Şimdi desenleri bir arada kullanarak eve hareket getirme zamanı! Bu alışık olduğumuz tek bir desenin kullanıldığı klasik dekorasyon anlayışına bir başkaldırı. Farklı desenleri bir arada kullanmak kolay değil ama belli bir dengeyi gözettiğinizde işler çok kolaylaşıyor. Geometrik desenlerin güçlü etkisini küçük çiçeklilerle yumuşatmak, çizgilileri puanlılarla dengelemek işin özü.


KARMAŞADAN KAÇIN


Desenler, renkler gibi kişiliğinizi ortaya koyan ve evinize hareket getirecek öğeler olduğu için desen seçimine dikkat edin. Küçük çiçek desenleri romantik feminen bir hava yaratırken, büyük yapraklı, ağaçlı orman desenleri içinizdeki vahşi kişiliği ortaya çıkarabilir. Duvar kağıdı olarak baskın desen kullanmak niyetindeyseniz, çok sevdiğiniz bu desenin içinde boğulmamak için bunu bir duvarla sınırlı tutmak akıllıca olacaktır. Aynı mekanda birden çok deseni bir arada kullanmak için de bir kural mevcut: Bütün desenleri 100 birim olarak kabul edip favori desene yüzde 60, diğerine yüzde 30 ve bir diğerine de yüzde 10'luk bir dilim ayırabilirsiniz. Aslında zaten siz böyle hesapları yapmadan da gözünüz size ne istediğini söylecek ve zaten bu hesaplamayı yapacaktır. Desenlerin bir arada kullanılması sırasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir de desenlerin boyutları. Aynı temada, ya da aynı deseni bir mekanda pek çok farklı alanda kullanmak istiyorsanız bunun da incelikleri var. Aynı temada farklı desenleri bir arada kullanmak için desen boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. Bir mekanda kullanılabileceğiniz en büyük desen duvarda olmalı, desenlerin boyutları yavaş yavaş küçülerek, koltuk döşemesi ya da yatak örtüsü gibi kumaşlarda minimum düzeye ulaşmalı. Karmaşık bir görüntüden kaçınmak için gözü dinlendirecek, desensiz bazı bölgeler yaratmaya çalışabilirsiniz. Aynı deseni hem duvarda, hem yatak örtüsünde hem de perdede kullanmak istiyorsanız, iddialı bir görüntü için seçeceğiniz tüm desenlerin boyutlarının birbirinden farklı olmasına dikkat edin. Renk ve desenleri yorucu olmaktan kurtaran en güçlü renk beyaz olduğu için desenlerin içinde beyaz olmasına dikkat edin. Zemini, duvarları ve kanepeleri ne kadar nötr bir renk seçerseniz perde, yastık ve koltuklarda o kadar rahat desen kullanabilirsiniz.


CAM İLE DENGELEYİN


Aynı anda kullandığınız birden çok deseni, sade ve yalın tasarımlı, cam objelerle desteklerseniz, kakofoni yaratmadan dingin ama hareketli bir ortam yaratabilirsiniz. Şeffaflığı sayesinde cam objeler, desen ve renkleri nötralize edip, gözü rahatlatıyor. Çok sevdiğiniz ve evinize yakıştırdığınız bir renk vardır mutlaka. O rengi ana renk olarak belirleyin. Kullanacağınız desenlere de bu renk çerçevesinde karar verin. Çok sıra dışı bir uygulama yapmayı düşünmüyorsanız, alacağınız duvar kağıdını satan mağazada kombin kumaşlar ve yine aynı aileden başka desenlerde duvar kağıtları da mevcut olacağı için işiniz kolay olacak. Birbirleriyle kombinlenebilen kumaş ve kağıtların arasından seçim yapmak, garantili bir sonuç yaratacaktır ama garanti de daima vasatlık demektir, unutmayın.


TREND


Gücü betondan


Son dönemin favori malzemelerinden beton, dış mekan aksesuvarlarının yanı sıra iç mekanda da karşımıza çıkıyor. www.zet.com


YENİLİK


Birikimlere yeni fikirler


Yeni fikirlerle Derin çizgisine yeni bir boyut getiren yeni Derin koleksiyonu, tasarım meraklılarını bekliyor.


Çocuk odalarında desen


Küçükken odamızda çok renkli, hayvanlı bir perde vardı. Zürafalar, zebralar, filler... Neredeyse bir boy kumaşta hiç tekrar eden bir hayvan yoktu. Her gören bayılıyordu. Şimdi düşündüğümde perde deseninin bir çocuk odasındaki bütün diğer desenlerden daha önemli olduğunu fark ediyorum. Çünkü farklı ışık koşullarında bambaşka bir hal alıyor perde. Ve üzerindeki desenler her seferinde başka bir şey ifade ediyor çocuğa. O yüzden perde deseninin mümkün olduğunca baskın ve hareketli bir desen olması gerekiyor. Mümkünse her zaman söylediğim gibi pembe ve maviden olabildiğince uzak durulmalı ve çok bilinen çizgi karakterler gibi çocukların hayal gücünü öldürecek desenler seçilmemeli.



Yasemin AVCI/Sabah


Geri Dön