23 / 04 / 2024

Fatih'te günübirlik kiralanan evler Turizm Denetim Sistemi ile denetleniyor!

Fatih'te günübirlik kiralanan evler Turizm Denetim Sistemi ile denetleniyor!

Fatih Belediyesi, imaj kaybının yanı sıra büyük bir kayıt dışı ekonomiye de yol açan işletmeleri 'Turizm Denetim Sistemi'yle yakın takibe aldı..



Yılda 10 milyon turist çeken İstanbul'da turizmin kalbi konumundaki Fatih ilçesi, tarih ve kültürün yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Ancak ilçedeki turist hareketliliğinden yararlanmak isteyen kişiler, kayıt dışı pansiyon işletmeciliğine soyunuyor. İstanbul'daki kayıt dışı işletmeciliğin yıllık 2 milyar dolarlık bir ekonomik kayba neden olduğu belirtiliyor.


BU YIL 36 İŞLETMEYE MÜHÜR VURULDU

Fatih Belediyesi, geliştirdiği 'Turizm Denetim Sistemi'yle 648 ruhsatsız pansiyonun üçte birinin kayıt dışı olduğunu ve vergi vermediğini tespit etti. Belediye; 2014 yılında 52, 2015'te ise 36 pansiyonu mühürledi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Türkiye'ye gelen 40 milyon turistin 10 milyonu İstanbul'a geliyor. 35 milyar dolarlık turizm gelirinde kentimiz 8 milyar dolar kazanıyor. Bu tür pansiyonlar kayıt altına aldığımızda 10 milyar doları kayıt altına almış oluruz” diye konuştu.


TURİZMDE KALİTE ARTACAK

İşletmelerin kayıt altına alınmasıyla birlikte turizm kalitesinin de artacağını belirten Başkan Demir, “Takip sistemiyle haksız kazancın önüne geçeceğiz. Bu yıl kapatılan 45 kaçak pansiyonun ülke ekonomisine 30 milyon Euro zarar verdiğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Bu sistemle denetleniyor

Fatih Belediyesi; tarihi yarımadadaki işletmeleri takip altına almak için 'Turizm Denetim Sistemi'ni geliştirdi. Sistem, Booking.com, Tripadvisor ve Airbnb.com gibi rezervasyon siteleri üzerinden ilçe sınırları içerisinde yer alan otellerin temel bilgileri ve girilmiş tüm olumsuz eleştirileri bir merkezde topluyor. Buradan yola çıkan Belediye, ilgili yerlere operasyon düzenliyor. Yazılım ile Fatih'te olup bitenler yakından takip ediliyor.


Yangın merpeniydi oda oldu

Başkan Demir, bazı kaçak pansiyonlardaki yangın merpenlerinin bile oda olarak kullanıldığına söyledi. Sultanahmet'te bir kaçak pansiyonda yaşanan doğalgaz sızıntısı sonucu Japon turistlerin zehirlendiğini hatırlatan Demir şunları kaydetti: “Bu kaçak pansiyonda yangın çıkış merpenin olduğu yere oda yapmışlardı. Turistlerin bu pansiyonda nasıl kaldığına hayret ettim. Çok üzücü bir olaydı. Biz kaçak pansiyonlara karşı başlattığımız mücadelede kararlıyız.”


Yeni Şafak


Geri Dön