26 / 04 / 2024

Günübirlik kiralanan evler işyeri ruhsatına tabi tutulacak!

Günübirlik kiralanan evler işyeri ruhsatına tabi tutulacak!

İçişleri Bakanı Muammer Güler, günübirlik kiralanan evlerle ilgili "Şimdi biz bunlara bir şey getiriyoruz. Burası iş yeri çalıştırma ve ruhsatları yönetmeliğine göre ruhsata tabi tutulacak" dedi...




İçişleri Bakanı Muammer Güler, günübirlik kiralanan evlerle ilgili "Şimdi biz bunlara bir şey getiriyoruz. Burası iş yeri çalıştırma ve ruhsatları yönetmeliğine göre ruhsata tabi tutulacak. Eğer öğrenci yurdu olarak kullanılıyorsa, yurtlarla ilgili şartlara haiz olacak. Ama polisin kesinlikle 'buralarda kız mı kalıyor, erkek mi kalıyor karışık mı kalıyor' şeklinde kontrolü söz konusu değil, böyle bir şeye niyetimiz de yok böyle bir uygulamamız da yok" dedi. 


Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.


 Güler, önümüzdeki günlerde bir genelge çıkaracaklarını, apart dairelerin öğrencilerin yurt veya pansiyon hizmetlerine tahsis edilmesi gibi çarpık bir uygulama olduğunu söyledi. 


Bazı belediyelerin bakanlığa olan şikayetlerinde bu tür yerlere ruhsat veremediğini bakanlığa bildirdiğini kaydeden Güler, "Bir yurt veya pansiyon yapacaksanız onun yönetmeliği var, şartları var. Bir, kat ve ofis hizmetleri, sağlık koşulları, imar durumu, yangından koruma mükellefiyetleri, kat maliklerinin izni gibi önemli şartları var. Buna uymamak için bir de ayrıca işin vergi boyutu, kayıt dışı. Bakın internetten günlük olarak baktığınızda binlerce tek odalı günlük kiralama, 3 saatlik 5 saatlik kiralama gibi, bir çok suçlarında buralarda işlendiğine dair elimizde kanıtlar var. Bunların öğrenci evleriyle bir ilgisi yok" diye konuştu. 


Öğrencilerin pansiyon veya yurt halinde buraları kullanması halinde de devletin burada müdahale sorumluluğu olduğunu belirten Güler, şöyle devam etti:


"Şimdi biz bunlara bir şey getiriyoruz. Burası iş yeri çalıştırma ve ruhsatları yönetmeliğine göre ruhsata tabi tutulacak. Eğer öğrenci yurdu olarak kullanılıyorsa, yurtlarla ilgili şartlara haiz olacak. Ama polisin kesinlikle 'buralarda kız mı kalıyor, erkek mi kalıyor karışık mı kalıyor' şeklinde kontrolü söz konusu değil, böyle bir şeye niyetimiz de yok böyle bir uygulamamız da yok. Bu tip yerlerdeki kayıt dışılığı önlemek anlamında elbette devletin bir tedbir alması, eğer burada bir hukuki boşluk varsa, bunuda düzelmesi görevidir."


Terörle ilgili suçların önlenmesi konusunda polisin elbette bu tip yerlerde denetim yapabileceğine dikkati çeken Güler, "Öğrenci evleri görüntüsünde terör örgütlerinin yapılanamsını ifade eden yerlerde, mesala birinde 85 kişi yakalandı 31'i bayan. Ben orada terör faaliyeti olduğu için söylüyorum. Bunlar hepsi yasa dışı faaliyetleri tespit edilmiş, şuanda da çoğu tutuklu olan örgütlerle ilgili söylüyorum. Ayrıca öğrenci evlerinden tamamen farklı olarak apart dairelerin bir çoğunda fuhuşla ilgili bir çok işlem yapıldı. Fuhuşa yer temini gibi, tabi bunlarla da mücadele de polisin görevleri arasında" diye konuştu. 


Güler, "Asla dokunulmazlıkları ihlal etme gibi veya kişilerin özel hayatlarına mahremiyetlerine girmek gibi bir niyetimiz yok. Böyle bir uygulamanın da kanunsuz olduğunu söylüyorum. Hiçbir zaman da böyle bir talimatımız söz konusu değildir" dedi. 


AA


Geri Dön