28 / 03 / 2024

Günübirlik kiralanan evler ve apart daireler kayıt altına alınıyor!

Günübirlik kiralanan evler ve apart daireler kayıt altına alınıyor!

Apart daireler ve günübirlik kiralanan evlerle ilgili yeni düzenlemenin yer aldığı genelgede, suçluların yüksek oranda kullandığı 'Günübirlik kiraya verilen evler'in kayıt altına alınması amaçlanıyor. Günlük kiralama için ev sahibi beyanda bulunacak...



İçişleri Bakanlığı, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınmasını amaçlayan genelgeyi valiliklere gönderdi. Genelgeyle, günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması, kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor.


Apart daireler ve günlük kiraya verilecek evler için işletme sahibinin mülki idare amirlerine beyanda bulunması ve izin alınması gerekiyor. Ayrıca ev sahibinin bir esnaf odasına kayıt yaptırması, vergi vermesi, 'yapı kullanma izin belgesi' alması gerekiyor. Yurt genelinde kayıt dışı olarak 10 binlerce günlük kiralanan ev bulunuyor.


-Oteller gibi işlem görecek


Aranan şahıslar ve şüphelilerin yüksek oranda tercih ettikleri, hiçbir kimlik bilgisi olmadan çok kolay kiralanan günlük evlerin mülki idare amirlerinin bilgisi dahilinde vergilendirilmesi amaçlanıyor. Ticari işletme haline gelmiş kayıt dışı bulunan bu evlerde kalanların da kimlik bilgisi otellerde olduğu gibi karakollara bildirilecek. Çoğu zaman fuhşa yardım ve yataklık amaçlı kullanılan bu evlerin sahipleri için suça yardım ve yataklıktan ceza uygulanacak. 


Genelgeyle günübirlik evlerin cezai işlemlerinin ise otellerde olduğu gibi önce uyarı cezası, sonra para cezası, sonra kapatma cezası şeklinde uygulanacağı belirtildi. 


Bu genelgenin öğrenci evleriyle bir ilgisinin olmadığı bildirildi.


AA


Geri Dön