18 / 04 / 2024

Fatma Güldemet Sarı: Nükleer santralleri yapmak zorundayız!

Fatma Güldemet Sarı: Nükleer santralleri yapmak zorundayız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Nükleer enerji santrallerini yapmak zorundayız. Enerji noktasında dışa bağımlılığımızı azaltmak için bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı  Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak dışa bağımlılığını en aza indirmek zorunda olduğunu belirterek, "Nükleer enerji santrallerini yapmak zorundayız. Gelişmiş ülkeler, nükleer enerji kotasını doldurdukları için şu anda yapmıyorlar. Bizim enerji noktasında dışa bağımlılığımızı azaltmak için bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.


Bakan Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP 21) alınan kararlara ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


COP 21 Konferansı'nda dünyanın menfaati göz önünde bulundurularak yapılmış birçok müzakere olduğunu anlatan Sarı, "Burada hedeflenen, iklim değişikliği çerçevesinde yapılan anlaşmada 2100 yılına kadar, dünya atmosferinin sera gazı emisyonundan kaynaklanan, iklimdeki ısı artışını iki derecenin altında tutmak" dedi. 


BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde söz konusu hedefe ulaşmak için konferansa katılan 196 ülkenin katkı paylarını ve hedeflerini sunduklarını anımsatan Sarı, "Bizde Türkiye olarak 2030 tarihine kadar sera gazı emisyonunda artıştan azaltım noktasında yüzde 21 gibi bir oranı hedefledik. Bu, bizim için, gelişmekte olan Türkiye için, önümüzdeki 2020- 2030 tarihleri arasındaki hedeflediği katkı payı. Her ülke bu noktada farklı farklı katkı paylarını sundu. O yüzden ülkelerin bireysel anlamda kazanımı veya kaybetmesi değil, bütün dünyanın kazanımı için bir çalışma yapıldı" ifadelerini kullandı.  


"Yenilenebilir enerji"nin olmazsa olmaz hale geleceğini vurgulayan Sarı, bu konuda hükümetin, sivil toplum örgütleri ile ilgili kurum ve kuruluşların ortak çalışması gerektiğine değinerek, "Sera gazı emisyonunda yüzde 21 artıştan azaltım hedefimiz varsa özellikle yenilenebilir enerji noktasında hep beraber çalışarak, bu hedefe ulaşmamız gerekiyor" diye konuştu. 


Ülkenin enerji kaynaklarının, rüzgar ve hidroelektrik santraller (HES) olduğunu aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Nükleer enerji santrallerini de yapmak zorundayız. Gelişmiş ülkeler, nükleer enerji kotasını doldurdukları için şu anda yapmıyorlar. Bizim enerji noktasında dışa bağımlılığımızı bir an önce azaltmak için bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi. 



AA



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için nükleerin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak dışa bağımlılığını en aza indirmek zorunda olduğunu belirterek, "Santralları yapmak zorundayız. Gelişmiş ülkeler, nükleer enerji kotasını doldurdukları için şu anda yapmıyorlar. Bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için bunların bir an önce hayata geçmesi gerekiyor" dedi. Sarı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda alınan kararlara ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 


SERA GAZI AZALTILACAK 


BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde konferansa katılan 196 ülkenin hedeflerini sunduklarını anımsatan Sarı, "Biz de 2030'a kadar sera gazı emisyonunda artıştan azaltım noktasında yüzde 21 gibi bir oranı hedefledik" dedi.


Rusya'dan gaz sıkıntısı yaşanmıyor


RUSYA ile yaşananlardan dolayı herhangi bir doğalgaz kesintisinin söz konusu olmadığına dikkati çeken Bakan Sarı, şöyle konuştu: "Türkiye olarak, yenilenebilir enerjiyi özellikle bu noktada vurguluyoruz. Biz yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanarak, dışarıya bağımlılığı minimuma indirmek zorunda olan bir ülkeyiz." 


Akşam


Geri Dön