25 / 04 / 2024

Fatma Toru: Rant elde etmek isteyenler için şehri kurban etmeyiz!

Fatma Toru: Rant elde etmek isteyenler için şehri kurban etmeyiz!

Kentsel dönüşümün bir rant aracı olmadığını vurgulayan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, rant elde etmek isteyenlerin düşüncesi için şehri kurban etmeyeceklerinin özellikle altını çizdi.



Geçtiğimiz aylarda Meram ilçesinde başlatılan kentsel dönüşüm ve imar uygulamasında mağdur olduklarını dile getiren Uluırmak Ali Hoca Mahallesi,  Uluırmaksaka Mahallesi ve Fahrünisa Mahallesi sakinleri, ‘Rantsal dönüşüme hayır’ gibi yazılı pankartlar ile Meram Belediyesi Kentsel Dönüşüm Ofisi önünde eylem yapmıştı. Mağdur edildiklerini ifade eden Mahalle sakinlerinden Seyit Yalçın, “Mahalle sakinleri olarak hakkımızın gasp edilmemesi için uğraşıyoruz” ifadelerine yer verirken, Mahalle sakinlerinden Fadimana Tekin ise,  “Başkan, bizleri 40-50 senelik evlerimizden etmesin. Gelsin de bir mahalle sakinlerini dinlesin” şeklinde konuşmuştu. Mahalle sakinlerinin yaptığı eylem üzerine açıklamalarda bulunan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, kimseye sınırsız imar hakkının verilmeyeceğini söyleyerek, vatandaşın sağduyulu olması gerektiğini söyledi.


“BAZILARI VATANDAŞI PROVOKE EDİYOR”

Kentsel dönüşümün hiçbir şekilde rant aracı olmadığını ifade eden Başkan Toru, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Vatandaşlarımızı kastetmiyorum ama kentsel dönüşüm ilanından itibaren o bölgede belli rant odaklı gruplar yer alıyor ve biraz daha fazla imar hakkı alabilmek için vatandaşı da provoke ediyorlar. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Uluırmaksaka Mahallesi ve Uluırmak Ali Hoca Mahallesi’nin bulunduğu bölgede genelde imar iki kat. Yani hali hazırda iki katlı yapılardan oluşuyor. Ayrıca binaların hepsi plansız ve yasaya aykırı olarak inşa edilmiş yapılardır. Tabii bunlar bu dönemde yapılmış yapılar değil. Ayrıca dönüşüm kararını direkt belediye olarak bizler vermedik. Gerek yerel seçimlerde gerekse mahalle muhtarıyla ve mahalle halkıyla yaptığımız toplantılarda kentsel dönüşüm istediklerini söylediler.”


“BAŞBAKANIMIZ DİKEY YAPILAŞMA NOKTASINDA ÇOK KATI”

Dikey yapılaşma ile ilgili Cumhurbaşkanının ve Başbakanın özellikle önerilerinin olduklarını söyleyen Toru, “Sayın Başbakanımız Konya ile ilgili dikey yapılaşma noktasında çok katı ve Başbakanımız Konya’ya her gelip gittiğinde belediyelere dikey yapılaşma konusunda bir sınırlama getiriyor. Bizlerde o sınırlar içinde vatandaşlar ile anlaşmak zorundayız. Vatandaş istemezse biz imarı geçirmeyeceğiz ve hali hazırda mevcut haliyle vatandaş kendi durumuna göre yıkıp tekrar iki katlı bina yapabilir. Şu anda ona engel yok ve biz belediye olarak ona da yol veririz” ifadelerine yer verdi.


“TÜM İMKÂNLARI İKİ MAHALLE İÇİN SEFERBER EDEMEYİZ”

Toru, “Meram’ın tüm imkânlarını sadece bu iki mahalleye seferber edemeyiz. Her mahalleye adil davranmak zorundayız.  İmar Kanunu’nun belirlediği şeyler vardır. Bu çerçevede hareket etmek zorundayız. Ama vatandaş, “ Kesintiler yapılmasın. Bana imarın hepsini verin”  diyor. Öyle bir şey yok tabii. Ayrıca vatandaşımız istemediği sürece bir şeyde yapmayız. Ama dönüşümden vazgeçmemizi de istemiyorlar. Kimseye sınırsız imar hakkı yok. Çünkü diğer bölgelerde de imar çalışmalarımız var. Halkımızın bu noktada sağduyulu olması lazım” dedi. 


Anadolu'da Bugün


Geri Dön