18 / 04 / 2024

Fazla aidat ödemeyin!

Fazla aidat ödemeyin!

Site aidatında bulunan her ödemeyi kiracıların ödemesi zorunlu değil.  Uzmanlar giderlerin sorgulanması gerektiğini öneriyor.  Uzmanlar, siteye yeni yapılan bir şeyin masrafını ev sahibi öderken, diğer tadilat gibi ek masrafları kiracıların ödemesi gerektiğini söylüyor...



Yüksek aidat problemi uzun süredir gündemde olan bir konu.  Güneş'in haberine göre, aidatlar site yönetimi tarafından, sitede yapılan harcamalar için ev sahibi veya kiracıdan alınan bedeller olarak tanımlanıyor. Fakat son dönemlerdeki yüksek aidat bedelleri ev kiraları ile yarışır duruma geldi. 

Toplantıya katılın 

Son dönemlerde neredeyse asgari ücret kadar yükselen aidatlar bile mevcut. Bu yüksek aidat ücretlerinden dolayı vatandaşlar site yöneticilerinden yakınıyor. Aidatları denetlemek veya bu yükselişe engel olunmak isteniyorsa ev sahipleri tarafından yapılan toplantılara katılınmalı.

Yatırım mı, işletme mi? 

Toplantılara katılıp aidatların yükselişlerini engellemek ev sahipleri için bir çözüm. Uzmanlar kiracılar için, aidat içinde olan iki bütçe kalemi olduğunu söylerken, “Bunlar yatırım ve işletme kalemleridir. Ev sahibinin ödemesi gerekenler yatırım bütçesine, kiracının ödemek zorunda olduğu ise işletme bütçesine dahildir” diyor. 

İtiraz hakkınız var

Oturulan binadaki her değişikliği kiracıların ödemesi şart değil. Örneğin, binada asansör bütünüyle değiştiriliyorsa bunu ev sahibinin ödemesi gerekir.Fakat asansörde bir tadilat yapılacaksa bu kiracının ödemesi gereken bir bedeldir. Bina mantolama gibi işlemlerin normalde ev sahibi tarafından ödenmesi gerekirken, bazı yerlerde kiracı ile ortak ödenmesi gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda aidata yansıyan ücretler için itirazda bulunulmalı.

Kalem kalem inceleyin 

Örneğin, kat görevlisinin gideri kiracıya ait olsa da bazı bina yönetimleri, görevlinin kıdem tazminatı hesabına da belirli bir ücret yatırıyor. Bu ücreti ise ev sahibi ödemeli.  Bu tip ince detayları sorgulayarak kiracılar daha az aidatlar ödeyebilirler.

İcra takibi başlar 

Aidatını ödemeyen bina sakinleri için Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre icra takibi başlatılabiliyor. Ödenmeyen aidatlar için ise yüzde 5 gibi aylık bir faiz ödeniyor. Aidat ücretleri için kanunda yer alan bir kısıtlama mevcut değil. Bazı lüks binalarda aidat için 15 bin TL bile talep ediliyor.

Yargıtay kararı var 

Uzmanlar, ev sahiplerinin ortak gideri ödemekle sorumlu olduğunu belirterek, “Mesela giriş katta dairesi olanlar asansör kullanmadığı için itiraz ediyor ancak bu ortak gider. Ama Yargıtay’ın aldığı emsal karar var. Yargıtay, bebek odası ve bakıcısı olan bir sitede, ev sahibi olan bir öğrencinin bu alanları kullanmadığı için giderlerini ödemesi gerekmediğine hükmetti” diyor.

Apsiyon aidat sorununu çözüyor!

Aidat ödemeyenler dikkat: Evinizden olabilirsiniz!


Geri Dön