28 / 03 / 2024

Kooperatif tasfiyesi ne kadar sürer?

Kooperatif tasfiyesi ne kadar sürer?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bizler, adına ‘tasfiye halinde’ sözcüğü eklenerek varlığını sürdüren bir konut kooperatifinde ev sahibiyiz. Tüm üyelerden işin 2 katından fazla ‘aidat’ adı altında para istiyor. Üye olmayanlar istenen parayı ödemek zorunda mıdır?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun'Bizler, adına ‘tasfiye halinde’ sözcüğü eklenerek varlığını sürdüren bir konut kooperatifinde konut sahibiyiz. Tüm üyelerden işin iki katından daha fazla ‘aidat’ adı altında para istiyor. Üye olmayan kişiler, istenen parayı ödemek zorunda mıdır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

Kooperatif tasfiyesi ne kadar sürer?


Bizler, 20 yıl önce konutları dağıtılmış, tapuları verilmiş, oturma ruhsatları alınmış ve tasfiyesi ticaret siciline işlenmiş, bugüne dek adına ‘tasfiye halinde’ sözcüğü eklenerek varlığını sürdüren bir konut kooperatifinde konut sahibiyiz. Site, ortasından belediyeye bırakılmış yol geçen iki parselden ve 74 adet ikiz konuttan oluşmaktadır. Yeni oluşan yönetim, alt yapı (kanalizasyon) onarımı için genel kurula teklif getirmeden, para toplama yetkisi almadan, tüm üyelerden yapımına başlanan işin iki katından daha fazla ‘aidat’ adı altında para istiyor. Oturduğumuz parselde alt yapı değiştirilmesine veya onarımına gerek görülmedi. Bu parselde konutu olan ve yasalara dayanarak üye olmayan, üyelikten çıkan kişiler, istenen parayı ödemek zorunda mıdır? Aidatların yükseltilme kararının alındığı toplantıya hiçbirimiz katılmamıştık. 

● İ.Y.

Bir kooperatif kuruldu mu her nedense bir türlü tasfiye edilmez, bu iş yıllarca süründürülür ve akla hayale gelmedik ihtilaflara neden olunur.

Okuyucumun anlattığı olay da bunlara bir örnek. Bizim ilgili yasamız diyor ki: “Tasfiye kurulu üyeleri tasfiye işlerinin bir an önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlüdür.” Okuyucum da 20 yıl önce tasfiyeye girmiş bir kooperatifleri olduğunu söylüyor. Bir an önce yapılan tasfiye bu ise işler ahirete kaldı demektir. Daha işin başı faul. Sonra hiçbir karar almadan tasfiye kurulunun kendi kafasına para toplama yetkisi var mı ? Yok, o halde bu iş için para ödemeye yanaşmayanlar için yapacakları bir şey de yok.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum toplantılara katılınmadığını da söylüyor. Ancak tasfiye halinde kooperatiflerin bu konuda bir rahatlığı var, toplantılarda nisap aranmıyor.

Dolayısı ile katılanlarla karar alınıyor ama yine de genel kurul kararı şarttır. Ayrıca yine hatırlatayım, her ne kadar tasfiye tamamlanmamış olarak görülüyor ise de 20 yıl tasfiye sürmeyeceğine göre tasfiye heyetinin görev ve yetkisi tartışmalıdır. Bu sitede artık kooperatif tasfiye heyeti söz sahibi değil, site yönetim kurulu söz sahibidir.

Tasfiye kurulu sadece yasada kendilerine verilen görevi yapacaktır yani tasfiye işlerini görecek ve kalan varlık varsa ortaklar arasında pay edecektir o kadar. Siteyle ilgili tüm işleri site yönetim kurulu yürütür. Alt yapı olsun üst yapı olsun siteyi ilgilendiren hiçbir iş için kooperatif tasfiye kurulu yetkili değildir.


 


Geri Dön