19 / 04 / 2024

Fed üyeleri konuştu, piyasalar hareketlendi!

Fed üyeleri konuştu, piyasalar hareketlendi!

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser ve Fed St. Louis Başkanı James Bullard'ın bugün yaptığı açıklamalar, Fed üyeleri arasındaki görüş farklılıklarını bir kez daha ortaya koydu.




ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin para politikaları konusunda birbiriyle çelişen açıklamaları son dönemde düşüş eğiliminde olan ABD piyasalarını hareketlendirdi. 


Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser ve Fed St. Louis Başkanı James Bullard'ın bugün yaptığı açıklamalar, Fed üyeleri arasındaki görüş farklılıklarını bir kez daha ortaya koydu. 


Plosser, düşük faiz oranının enflasyonu tetikleyeceğini öne sürerek, Fed'in para politikasını sıkılaştırması gerektiğini savundu. Bullard ise tahvil alımlarına devam edilmesi yönünde görüş bildirdi. 


Pensilvanya'nın Allentown şehrinde konuşan Plosser, faiz oranlarının mümkün olduğunca erken artırılmasının daha iyi olacağını savunarak, "Oranları yükseltmek için çok uzun süre beklenmesi, özellikle tam istihdam hedefine bütünüyle ulaşmamıza kadar beklenmesi, çok riskli çünkü buna ne zaman ulaştığımızı bilemeyebiliriz" dedi. 


ABD ekonomisinin oldukça iyi durumda olduğunu düşünen Plosser, Avrupa'daki zayıflığın bunu etkileyecek düzeyde olmadığı öngörüsünde bulundu. 


Ekonominin bu yılın geri kalanı ve 2015 boyunca yüzde 3 büyümesini beklediğini anlatan Plosser, yüzde 5,9'a gerileyen işsizlik oranının da tam istihdama yakın olduğu değerlendirmesini yaptı. 


New York borsaları, Plosser'ın ardından güne düşüşle başladı 


Plosser, borsa açılmadan önce yaptığı konuşmasında, "Fed'in ya da kamunun borsadaki hareketlerden bizim (Fed'in) sorumlu olduğumuzu düşünmesini yanlış buluyorum" ifadelerini kullandı. 


Buna karşın, New York borsasında endeksler, beklentilerin üzerinde gelen ekonomik verilere rağmen güne sert düşüşlerle başladı. 


Günün ilerleyen saatlerinde Bloomberg News'a konuşan Fed St. Louis Başkanı Bullard ise sıkılaştırma politikalarının enflasyondaki düşüş göz önüne alınarak ertelenebileceğini söyledi. 


"ABD'deki enflasyon beklentileri düşüyor ve bu Merkez Bankası'nın tahammül edebileceği birşey değil" diyen Bullard, bu ay sona erdirilmesi beklenen tahvil alımlarının Aralık 2014'e kadar sürdürülmesinin uygun olacağını kaydetti. 


Bullard, ekonominin geleceğine ve faiz artırımının zamanlamasına yönelik tahminlerinin ise değişmediğini ve faizlerin 2015'in ilk çeyreğinde yükseltilmesini beklediğini sözlerine ekledi.  


Piyasalar, Bullard'la toparlandı 


ABD piyasaları Bullard'ın yatıştırıcı yorumlarının ardından toparlanarak, sabah saatlerinde kaydedilen kayıplarını kısmen azalttı.  


New York saatiyle saat 10.00'da 15.960 puana kadar gerileyen Dow Jones Endeksi, saat 14.05 itibariyle 16.171 puana çıktı. Benzer şekilde, saat 10.00 gibi 1.838 puan olan Standard & Poor's 500 Endeksi de saat 14.05 itibariyle 1.870 puana yükseldi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de aynı saat dilimi içerisinde 49 puan artarak 4.231 puana ulaştı.  





Dünya


Geri Dön