19 / 04 / 2024

Fed'in faiz kararı ne olacak? Piyasa nefesi tuttu, Türkiye'yi etkileyecek!

Fed'in faiz kararı ne olacak? Piyasa nefesi tuttu, Türkiye'yi etkileyecek!

ABD Merkez Bankası Fed 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonla birlikte faiz artırım tarafında daha hızlı davranması bekleniyor.



Dünya piyasaları Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımına odaklanmış durumda. Yarın saat 21:00’da açıklanacak faiz kararı ile birlikte piyasada beklentilerin yeni boyuta geçmesi yönünde beklentiler mevcut. 20 yıldır ilk defa doların eurodan daha değerli olmasının akabinde Avrupa Merkez Bankası da faiz artırımı tarafında aksiyon kararı almıştı. ECB faizi 50 baz puan artırmasının ardından dolardaki güçlenmenin kısmen de olsa önüne geçmişti. Faiz artırım savaşları neticesinde altın fiyatları da düşüş alanında sakin seyrine yönelmeye başladı. 

Asıl sebep enflasyon

Bütün dünyayı etkisi altına alan enflasyon sorunu gerekçesiyle ülkeler kendi dinamiklerine göre aksiyon almaya devam ediyor. Bazı ülkeler faiz artışına giderken bazı ülkeler ise enflasyonu dizginlemek için farklı enstrümanları devreye sokuyor. ABD, AB gibi gelişmiş ülkeler kovid-19 pandemisi ve geçmiş dönemlerdeki krizlerden dolayı oluşan şişkinliğin önüne geçmek için faizi artırmaya yöneldi. Faiz artırımıyla birlikte dolar ve euro gücünü artırırken gelişmekte olan ülkeler için de bazı avantaj ve dezavantajlar ortaya çıktı. Hammaddeye dolar ile ulaşan ülkeler net ihracatlarını euro bazında yaparken kâr marjları da dolardaki yükseliş nedeniyle gerilemeye başladı.

Kovid 19 pandemsinin ağır etkileri enflasyon tarafına birikimli olarak etki etmeye devam ediyor. Henüz pandemi sona ermese de uygulanan kısıtlamaların önemli bir kısmı ülkeler tarafından kaldırıldı. Böylece ortaya talep patlaması çıktı. Arzın az olduğu talebin ise çok fazla olduğu ortamda kıt kaynaklara da erişimin giderek zorlaşması nedeniyle enflasyonda artış meydana geldi.

Fed in faiz kararı ne olacak? Piyasa nefesi tuttu, Türkiye yi etkileyecek!

Rusya-Ukrayna Savaşı Etkiledi

Rusya-Ukrayna savaşıyla da enerji politikaları altüst olurken gıda konusunda da lojistik aksamalar fiyatları yukarı çekmeye devam etti. Rusya’nın doğal gaz ve petrolü yerel para birimiyle satmaya başlaması da Rusya’ya karşı cephe alan ülkeleri zor durumda bıraktı ve enerji darboğazı yarattı. Ruble’yi aşırı değerli kılan bu hamleyle birlikte Ruble savaş öncesi dönemden daha güçlü durumda seyrediyor. Bunun ana sebebi petrol ve doğal gaz ihracatı olsa da Rusya’nın iç dinamiklerinde ithalatın yavaşlaması ve doğal olarak talebin de gerilemesi Ruble’yi değerli kılan bir diğer sebep olarak önümüze çıkıyor.

Petrol fiyatları neden dengesiz?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön