19 / 04 / 2024

Ferhadiye Camii yeniden yapım çalışmalarında sona gelindi!

Ferhadiye Camii yeniden yapım çalışmalarında sona gelindi!

SARAYBOSNA Bosna Hersek'in Banya Luka kentinde, ülkede yaşanan savaş sırasında Çetnikler tarafından 7 Mayıs 1993 yılında temeline dinamit yerleştirilerek yıkılan tarihi Ferhadiye Camiinde, 21 yıl sonra teravih namazı kılınacak...



SARAYBOSNA Bosna Hersek'in Banya Luka kentinde, ülkede yaşanan savaş sırasında Çetnikler tarafından 7 Mayıs 1993 yılında temeline dinamit yerleştirilerek yıkılan tarihi Ferhadiye Camiinde, 21 yıl sonra teravih namazı kılınacak. 


Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Banya Luka'da 1992-95 savaşında temellerine kadar yıkılan, taşları Vırbas Nehri'ne atılan, arazisi bir süre park alanı ve şehir çöplüğü olarak kullanılan, ülkenin sembollerinden biri konumundaki tarihi Ferhadiye Camii'nin yeniden yapım çalışmalarında sona gelindi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) bir süre önce yarım kalan inşaatın tamamlama çalışmalarını üstlenmesi üzerine, camideki inşa çalışmaları hızlandı. 


TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, tarihi Ferhadiye Camii'ndeki çalışmaları Banya Luka Müftüsü Osman Kozliç'le birlikte yerinde inceledi. 


Çevik, TİKA'nın, tarihi Konyits Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Maglay Kurşunlu-Yusuf Kalavun Paşa Camii restorasyonları, tarihi Saraybosna Mevlevihanesi'nin yeniden inşası ve Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin restorasyonu gibi projelerle Bosna Hersek'in tarihi ve kültürel mirasına katkıda bulunduğunu söyledi. 


YÜZLERCE CAMİYİ YIKTILAR 


Bosna'daki savaş boyunca, 614 cami, 218 mescit, 69 Kur'an kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 diğer vakıf eseri Sırp ve Hırvatlar tarafından yıkıldı. Restorasyon çalışmaları UNESCO tarafından yakından takip edilen Ferhadiye Camii, Ulusal Anıtları Koruma Komisyonu tarafından tescil edilmiş milli anıt niteliğine sahip olduğu gibi UNESCO Dünya Mirası listesine adaylık süreci de devam ediyor. 


Yeni Akit 


Geri Dön