19 / 04 / 2024

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

İstanbul Fikirtepe’de yarım kalan kentsel dönüşüm projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bitiriliyor. Bakanlık, 2020 Kasım'da yarım kalan projeleri bitireceğini duyurmuş ve 60 bin kişiyi ilgilendiren ‘Yeni Fikirtepe’ için harekete geçmişti. Peki dönüşüm çalışmalarında son durum ne?



İstanbul Fikirtepe’de yarım kalan kentsel dönüşüm projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bitiriliyor. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Bakanlık, 2020 Kasım'da yarım kalan projeleri bitireceğini duyurmuş ve 60 bin kişiyi ilgilendiren ‘Yeni Fikirtepe’ için harekete geçmişti. 

Yeni projeler için çalışmalar devam ederken Fikirtepe'den bir teslim müjdesi verildi. Bakanlık Fikirtepe’de 2018'de de Vartaş Yapı adasında inşaat yarım kalınca düğmeye basmış ve tamamlanması için devralmıştı. İşte bu alandaki yaklaşık 1.100 evin teslimi hak sahiplerine bu ay gerçekleştirilecek. 

Fikirtepe de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Finansman desteğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca sunulduğu ‘Vartaş-1’ şeklinde isimlendirilen projenin inşaatı için KİPTAŞ tarafından 2018 Mayıs'ta bir ihale yapıldı. 182 bin 198 metrekare büyüklükte bölgede hayata geçirilecek proje için KDV dahil 383 milyon 488 bin Türk Lirası teklif sunan Torkam İnşaat ihalenin kazananı oldu ve inşaata start verdi. 5 blokta bulunan 1.100 konut tamamlamdı, geçici kabul işlemleri de tamamlanmak üzere. Şimdi bu projede konutların hak sahiplerine teslim edilmesi için düğmeye basıldı. Bu ay içinde teslimlerin gerçekleştirilmesi için bakanlık, projenin içinde iki dükkanı ofis şeklinde kullanacak. 

Fikirtepe de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

İHALELER SÜRÜYOR

Bakanlık ‘Yeni Fikirtepe’ için de ihaleleri ve inşaatları sürdürüyor. 1.5 milyon metrekare inşaat alanını dahil eden proje için imar planları bu senenin başında belirlenirken, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da (GYO) hazırlık ve ihale sürecini sürdürüyor. Bu kapsamda Bakanlık ismine Emlak Konut GYO'nun ihale ettiği İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 3468/1 Parsel İnşaatı İşi’nin sözleşmesine, yüklenici Kibritçi İnşaat ile 28 Temmuz tarihinde imza atıldı. Sözleşme bedeli KDV hariç 187 milyon 434 bin Türk Lirası olarak belirlendi. ‘3455/1 Parsel İnşaatı İşi’nin sözleşmesine ise yüklenici Torkam İnşaat ile 5 Temmuz tarihinde imzalar atıldı. Sözleşme bedeli de KDV hariç 133 milyon 900 bin Türk Lirası oldu. Ayrıca İstanbul Fikirtepe Kentsel Tasarım Projesi 3419/1 Parsel İnşaatı İşi’nin sözleşmesine, yüklenicisi Siyahkalem ile 3 Haziran'da imza atıldı. Bu ihalede ise sözleşme bedeli 198 milyon 480 bin TL+KDV oşeklinde belirlendi. 

Fikirtepe de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

15 BİN KONUT YAPILACAK

Yeni Fikirtepe projesi çerçevesinde Emlak Konut GYO eliyle yaklaşık 15 bin konut hayata geçirilecek. Yarım kalan projelerin bitirilmesi amacıyla yapılacak yatırım ise 5 milyar Türk Lirası'na ulaşacak. Projelerde 2023'de teslimlere başlanması planlanırken, riskli konutlarını tahliye etmiş veya edecek olanlara da Bakanlık tarafından aylık 1500 Türk Lirası tutarında kira desteği sunulacak. Bölgede hak sahiplerinin herhangi bir hak kaybı yaşamaması için emsal 4, paylaşım oranı yüzde 50 şeklind eyapıldı. Örneğin arsa sahibine ait 40 metrekare arsa bulunuyorsa inşaat alanı hakkı 160 metrekare olarak belirleniyor. (40 m2 x 4 emsal) Paylaşımın ardından vatandaşa yüzde 50’ye denk gelen 80 metrekare bağımsız birim kalıyor.

KİPTAŞ Fikirtepe Vartaş-1 projesinin inşaatı tamamlandı!

Emlak Konut GYO Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi için imzalar atıldı!

Fikirtepe'de kentsel dönüşümün kitabı yazıldı!


Geri Dön