19 / 04 / 2024

Fikirtepe'de son durum!

Fikirtepe'de son durum!

Mega kent İstanbul'da kentsel dönüşümün çıkmaza girdiği bölge olan Fikirtepe’de taş üstünde taş kalmadı. 



Mega kent İstanbul'da kentsel dönüşümün çıkmaza girdiği bölge olan Fikirtepe’de son durum ne oldu? Pro İstanbul Real Estate Kurucu Ortağı Ahmet Sarıcalı, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com'a Fikirtepe'deki kentsel dönüşümle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. 

Fikirtepe'de 10 yıl önce başlayan dönüşüm çalışmaları kimi firmaların mali yetersizliği nedeniyle tamamlanamamış ve binlerce aile dönüşüm mağduru olmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kasım 2020’de müteahhitlerin yarım bıraktığı projeleri iştirakleri olan Emlak Konut GYO eliyle tamamlayacaklarını açıklamıştı.

5 milyar TL yatırım yapılacak Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bölgede taş üstünde taş kalmadı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Pro İstanbul Real Estate Kurucu Ortağı Ahmet Sarıcalı bölgede tüm parsellerin inşaat firmalarına verildiğini söyledi. Sarıcalı'nın verdiği bilgilere göre, Fikirtepe'de Torkam Holding, Kuzu Grup ve Siyah Kalem gibi sektörün öncüsü firmalar proje üretecek. Fikirtepe'de konut stokunun eridiğini söyleyen Sarıcalı, yabancı yatırımcılarının bölgeye olan ilgisinin azaldığını ve kurdaki oynaklık nedeniyle son dönemlerde konut alanların zarar ettiğini de sözlerine ekledi. 

Fikirtepe de son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2007 yılında kentsel dönüşüm alanı, 2013 yılında ise riskli alan ilan edilen Fikirtepe bölgesinde çalışmalara başlamıştı. Bölgede yaşanan mağduriyeti giderecek olan “Yeni Fikirtepe” projesi için 5 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Yeni Fikirtepe projesi 60 bin kişiye ve 15 bin konuta can suyu olacak.

Fikirtepe de son durum!

Kadıköy İlçesi, Fikirtepe ve Dumlupınar Mahalleleri ile Eğitim ve Merpenköy Mahallerinin bir kısmını içeren yaklaşık 830.000 metrekare yüzölçümlü alanda yapılacak olan kentsel dönüşüm planı bölgenin sosyal, kültürel dokusuna da uygun olarak üç yılda tamamlanacak. Sürdürülebilir çevre, insan ve doğa odaklı modern şehirler inşa etmeyi misyon edinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Yeni Fikirtepe” projesi ile toplam 11.400 bağımsız bölüm üretmeyi hedefliyor. Proje kapsamında oluşturulacak yaklaşık 1,6 km uzunluğunda Prestij Yolu, kavşak ve trafik düzenlemeleri ile mevcut dolaşım ağına minimum yük getirecek şekilde tasarlandı. 

Fikirtepe 4 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 4 parselde 2 oda 1 salondan 5 oda 1 salon dublekse kadar farklı büyüklük ve nitelikte konut seçenekleri yer alıyor.

Parsel Hakkında
Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 194
Ticari Ünite Sayısı: 9
Toplam Bağımsız Bölüm: 203

Fikirtepe 6 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 6 parselde 1 oda 1 salondan 4 oda 1 salona kadar farklı büyüklük ve nitelikte konut seçenekleri yer alıyor.

Parsel Hakkında
Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 597
Ticari Ünite Sayısı: 31
Toplam Bağımsız Bölüm: 628


Fikirtepe 7 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 19 parselde 2 oda 1 salondan 5 oda 1 salona kadar farklı büyüklük ve nitelikte konut seçenekleri yer alıyor.

Parsel Hakkında
Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 136
Ticari Ünite Sayısı: 5
Toplam Bağımsız Bölüm: 141

Fikirtepe 14 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 14 Parselde 1 oda 1 salondan, 3 oda 1 salona kadar farklı büyüklük ve nitelikte konut seçenekleri yer alıyor.

Parsel Hakkında

Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 247
Ticari Ünite Sayısı: 4
Toplam Bağımsız Bölüm: 251

Fikirtepe 15 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 15 Parselde 1 oda 1 salondan, 3 oda 1 salona kadar farklı büyüklükte konut tiplerine yer veriliyor.

Parsel Hakkında
Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 256
Ticari Ünite Sayısı: 4
Toplam Bağımsız Bölüm: 260

Fikirtepe 19 Parsel

Fikirtepe de son durum!

Yeni Fikirtepe 19 Parselde 2 oda 1 salondan, 5 oda 1 salona kadar farklı büyüklük ve nitelikte konut seçenekleri yer alıyor.

Parsel Hakkında
Proje Tipi: Konut+Ticari Ünite
Konut Sayısı: 253
Ticari Ünite Sayısı: 8
Toplam Bağımsız Bölüm: 261

Fikirtepe de son durum!

2023'te teslim edilecek

Fikirtepe'de evlerini tahliye eden vatandaşlar 48 ayı geçmemek şartıyla her ay kira yardımı alacak. Mega kent İstanbul’da dönüşüm projeleri için verilen aylık kira yardımı bedeli 1.150 TL iken bu Fikirtepe bölgesi için 1.500 lira olarak verilecek. Kira için başvurular bölgede yer alan irtibat ofisleri aracılığı ile yapılacak ve her konut için ayrı ayrı kira desteği alınmış olacak. Mesela 3 evi olan kişi 3 kira yardımı alacak. Projelerde 2023 yılında teslimlere başlanırken, evler SPK lisanslı kuruluşların tespiti ile dağıtılacak.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan tepki

Fikirtepe de son durum!

Erdoğan Bayraktar

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar geçtiğimiz günlerde İstanbul Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm uygulamasıyla ilgili bazı açıklamalar yapmıştı.  Bayraktar, İstanbul Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm uygulamasıyla ilgili tepkisini dile getirerek paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı: “Bidayette İstanbul Büyükşehir belediyesinin, Emsal:5,5 gibi yüksek yoğunluk vererek başlattığı Kentsel Dönüşüm; Hem Fikirtepe'de yaşayanları mağdur etti ve hem de Türkiye çapında başlatılan Kentsel Dönüşüm Seferberliğinin önünü tıkadı….!Heyhat !”


Erdoğan Bayraktar'dan Fikirtepe'deki kentsel dönüşüme tepki!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön