19 / 04 / 2024

Fikret İnan: Uçuk bir ev inşa edeceğiz

Fikret İnan: Uçuk bir ev inşa edeceğiz

Fi Yapı, Bahçeşehir'de inşa edeceği son projede dünyaca ünlü iki yazılım ve teknoloji şirketiyle ortak oldu...



Şirketin sahibi Fikret İnan, "Öyle uçuk bir proje olacak ki, akıllı ev demek basit kalır. Canlı yayında doktor muayenesi yapılacak" dedi.
 
Fi Yapı, sektöre adım atalı kısa süre oldu ama az zamana çok iş sığdırdı. 2.5 yaşındaki şirket şimdiden 6 bin 500 konutluk stoğa ulaştı; ancak ilgi çekmesinin bir başka nedeni var: 60 metrekarelik daireyi 59 bin, 110 metrekareliği ise 99 bin TL'ye satıyor. Ucuz ve nitelikli konut üretimindeki boşluğu doldurmaya kararlı olan Fi Yapı'nın patronu Fikret inan, "Bu işin outlet'ini yapıyoruz. Batacağımı söyleyenlere gülüyorum" diyor.

-Yapı Kredi Koray'ın Esenyurt'taki Mor Ada projesini aldınız. Nasıl bir revizyon düşünüyorsunuz?

Tahmini 3 bin konut inşa edeceğiz. Yüzde 90'ı 1+1 ve 2+1'lerden oluşacak. Adı 'Fiyaka Bahçeşehir' olarak değişti. Emlak teknolojisi konusunda üniversitede ders veren bir hoca ile yönetiyoruz bu işi. Henüz açıklayamadığımız iki yabancı teknoloji ve yazılım şirketi de yatırıma ortak. Akıllı ev, basit kalır. Daha gelişmişi olacak. İpucu verebilirim: Hastaneye gitmeden evde, dijital ortamda muayene olabileceksiniz. Bu derece uçuk bir ev. Hekimle ekrandan canlı görüşeceksiniz. Bir hastane ile anlaşacağız, muayene ücreti kredi kartı ile ödenecek. Gerekirse hastaneye davet edilecek. Hastanede bir departman olacak projemiz için çalışan. Uçun. Teknoloji çağındayız, yapılabilecek çok büyük şeyler var.

'Bu işin outlet'ini yapıyoruz formül sürümden kazanmak'
-Arazi fiyatlarının uçtuğu bir dönemde bu kadar ucuza, özellikli konutlar satmayı nasıl başarıyorsunuz? Formül nedir?
Bizim esprimiz şu: Elde edilen avantajları müşteriye kullandırmak. Cüzi kâr marjıyla bu işi yapınca mutlu oluyoruz. Şu anda elimizde üç yılda tamamlanacak toplam 6 bin 500 konut var. Buradan kazanacağımız toplam paraya bakıyoruz. Normalde 300-400 konut üretirse bir inşaat firması, ciddi bir para kazandığını kabul eder. Biz fazla konut üretip kâr marjımızı düşük tutuyoruz. Sürümden kazanıyoruz, fabrikasyon iş yapıyoruz ve bu işin outlet'ini yaptığımızı düşünüyoruz. Bizi ilgilendiren kısım şu: 3 yılda şirketimiz ne kadar para kazanacak? 100 milyon TL'yi aşacağımızı düşünüyoruz.

-Yine de öncelikle iyi bir sermaye gerekmiyor mu?
Çok ciddi bir müşteri portföyü ve güven oluştu. En büyük sermaye bu. Satışla ilgili probleminiz yoksa, işi yapmakla ilgili de olmaz. Bu paraları doğru yerlerde kullanmak gerek, inşaatta birçok firma kendi işi harici sektörlere girer. Parasını değerlendirmek için bu tip yanlış adımlar atar. Biz bu hatayı yapmayacağız, inşaattan gelen para inşaata gidecek. Üzerimizdeki riski inşaatları bitirerek atacağız. Böyle olunca işleri yapmakla ilgili problemimiz kalmaz. Aldığınız parayı başka işe aktarırsanız tehlike çanları çalmaya başlar, işin sonu gelmez.

Sakarya'ya 1 milyar TL'lik yatırım
-Yeni projeleriniz neler?
Fiyaka Gebze, Bahçeşehir ve Tuzla 2'yi lanse edeceğiz gelecek ay. 2010'da herhangi bir proje başlamayacak. 2011 İlkbaharı'na kadar birşe yapmayacağız.

Sakarya'da 358 bin metrekarelik yer aldık. 5 bin konut, alışveriş merkezi, otel, hastane, ilköğretim, ortaöğretim, üniversitenin olduğu komple bir uydukent plânlıyoruz. 2011'de başlayacak 1 milyar TL'lik bir yatırım. Fikret İnan Üniversitesi'ni kuracağız. Okullar öe hastane hibe edecek.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön