25 / 04 / 2024

Filistinliler Gazze'nin yeniden imar edilmeyişini protesto etti!

Filistinliler Gazze'nin yeniden imar edilmeyişini protesto etti!

İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği son saldırıda evi yıkılan onlarca Filistinli "evlerinin imar edilmeyişini" protesto etti. BMYK merkezi önünde bir araya gelen grup, "Yıkılan evlerimizi imar etmek istiyoruz" yazan dövizlerle yol kapattı.



İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği son saldırıda evi yıkılan onlarca Filistinli "evlerinin imar edilmeyişini" protesto etti.


Ambargoyu Kırma ve Yeniden İmar Heyeti'nin çağrısıyla Gazze Şeridi'ndeki Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMYK) merkezi önünde bir araya gelen grup, "Yıkılan evlerimizi imar etmek istiyoruz" ve "Gazze abluka altında" ifadeleri yazan dövizler taşıyarak lastik yakıp yol kapattı.


Eylemde konuşan heyet üyesi Sümeyye Mesud, "Bizler bugün BM'ye İsrail'in Gazze Şeridi'ne çimento girişlerini durdurduğu haberini vermeye geldik. BM bu kararı durdurması için hızla müdahale etmelidir." ifadelerini kullandı.


Mesud, yıkılan ev sahiplerinin çocuklarıyla beraber teneke baraka ve çadırlarda trajik bir durumda yaşadıklarını kaydetti.


  İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale gelmişti.


Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014'te yapılan "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası donörler konferansında, 2,6 milyar dolarlık kısmı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu. Filistin İskan Bakanlığı'nın verilerine göre, şu ana kadar bu yardımlardan sadece yüzde 30'u gerçekleştirildi.


AA


Geri Dön