26 / 04 / 2024

Filistinliler Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini protesto etti!

Filistinliler Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini protesto etti!

Filistinliler, İsrail'in işgal altında olan Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini protesto etti.



Filistinliler, İsrail'in işgal altında olan Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini protesto etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bir grup Filistinli, İsrail makamlarının Yahudi yerleşim birimi inşa etmek amacıyla el koyduğu Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınlarında bulunan Filistinlilere ait 3 bin 600 dönümlük arazide gösteri gerçekleştirdi.

İsrail askerleri, yolu trafiğe kapatmaya çalışan göstericilere de müdahale etti. Bir kişinin gözaltına alındığı gösteride, arbede yaşanırken, herhangi bir yaralanma durumu meydana gelmedi.

- İsrail, 3 bin 600 dönüm araziye el koyarak "askeri bölge" ilan etti

Filistin Halk Direniş Komiteleri Batı Şeria Güney Koordinatörü Ratıb el-Cubur, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail makamlarının, birkaç hafta önce El Halil'e bağlı "Mesafir Yatta" bölgesinde bulunan 3 bin 600 dönümlük araziye el koyduğunu ve "askeri bölge" ilan ettiğini bildirdi.

İsrail'in bu şekilde Filistin köy, belde ve şehirleri arasındaki bağlantıyı koparmayı hedeflediğini belirten Cubur, Tel Aviv yönetiminin Filistinlilerin topraklarını "çaldığını" ve buralarda Yahudi yerleşimciler için konut inşa edeceğini dile getirdi.

- 2020, Yahudi yerleşim birimi inşalarında en yüksek rakamın kaydedildiği yıl oldu 

İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now (Barış Şimdi), daha önce yaptığı açıklamada, İsrail Sivil Yönetimine bağlı Yüksek Planlama Konseyi'nin 14-15 Ekim tarihinde Batı Şeria'da 4 bin 948 konutun inşasını onayladığını açıklamıştı.

Yapılan açıklamada, söz konusu kararla 2020 yılının Yahudi yerleşim birimi inşalarında en yüksek rakamın görüldüğü yıl olarak kayıtlara geçtiği belirtilmişti.

Peace Now'ın verilerine göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'te 13, Batı Şeria'da 253 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi mevcut.

Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor duruma getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

 

Ürdün'den yerleşim inşasını durdurması için İsrail'e uluslararası baskı çağrısı!


Geri Dön