26 / 04 / 2024

Filyos Limanı projesinde sona gelindi!

Filyos Limanı projesinde sona gelindi!

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde 2016 yılında inşaatına başlanan Filyos Projesi'nin bu yıl tamamlanması hedefleniyor.



Zonguldak Çaycuma'ya bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid döneminde planlanan ve 2016 yılında da yapımına başlanan Filyos Projesi'nin bu sene tamamlanması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin derlediği bilgilere göre, Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ''Anadolu'da Genel Üretim Raporu''nda Filyos'ta denizden açılacak olan kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın 8 Eylül 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hayat bulan Filyos Limanı ve geri sahasındaki endüstri tesisleri için geliştirilen ''Filyos Vadisi Projesi'', Türkiye'nin en büyük 5 yatırımı arasında bulunuyor.

Bünyesinde Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı da barındıran projede Filyos Limanı'nın Türkiye'nin artan dış ticaretini karşılamak ve bölgesel bir aktarma merkezi olmasını sağlamak amacıyla planlanan yatırım olarak da göz dolduruyor.

Toplamda 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos'ta, Endüstri Bölgesi içerisinde bulunan liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğü 400 hektar olarak planalnıyor.

- Filyos Limanı'nda yüzde 98 gerçekleşme sağlandı

Filyos Limanı'nın 2014 yılında yapılan ihalesinin ardından 19 Temmuz 2016'da inşaatına başlanırken, haziran ayı itibarıyla ayrılan ödeneğin yüzde 70 nakdi kullanımı yapıldı.

Fiziki olarak yüzde 98 oranında gerçekleşme sağlanan Filyos Limanı'nda inşaat çalışmalarının bu senenin sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin üç büyük limanından biri olması planlanan Filyos Limanı'nın altyapı inşaatının 2020'de üstyapısının 2023'te tamamlanması planlanıyor.

Filyos Limanı; konteyner, dökme yük ve kuru yükleri elleçlemek üzere liman tesislerini bünyesinde barındırırken, serbest bölge ve endüstri bölgesi yatırımlarıyla da  bölgeye gelecek yatırımları tamamlar özelliğe sahip.

- Filyos Limanı'nda yıllık elleçlenecek yük kapasitesi 25 milyon ton olacak  

Projenin en önemli parçaları arasında yer alan  biri olan Filyos Limanı'nın ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta 20 milyon ton/yıl olmak üzere 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olacak şekilde uygulamaya konulması hedefleniyor.

Proje, Zonguldak Havalimanı'na yakınlığı, liman sahasının yakınından geçen demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla da  önemli bir lojistik potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Bölgenin bağımlı istihdam yapısını değiştirecek olan projenin, yeni iş alanları oluşturacak, mevcut tesislerin rekabet gücünü yükseltecek bir çalışma olarak ön plana çıkmasının yanı sıra Zonguldak, Bartın, Karabük illerinin yanında hinterland alanı içinde yer alan Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Çankırı, Bolu, Eskişehir ve Kayseri bölgesine de hizmet etmesi hedefleniyor.

- Bölge lojistikte rekabetçi konuma gelecek

Projeyle beraber bölgenin, Filyos Vadisi'nin sanayi ve ticaret alanında yeni oluşumlara alternatif merkez olma şansına sahip olmasıyla lojistikte rekabetçi konuma gelmesi planlanıyor.

Limanın yapımıyla İstanbul limanlarındaki yoğunluğun da azalması hedefleniyor.

Proje, geri sahasında yer alan endüstri tesisleri ile birlikte sahanın topografik koşullarının uygun olması ve bölgenin  Ankara  hinterlandında yer alması dolayısıyla özel bir öneme sahip bulunuyor.

Projeyle önemli bir ticaret merkezi durumuna gelecek olan Filyos Limanı'nın, Türkiye deniz taşımacılığı ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşılamasıyla 20-30 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlaması planlanıyor.

 

Filyos Limanı Karabük ve Zonguldak'ın çehresini değiştirecek!


Geri Dön