19 / 04 / 2024

Filyos Projesi'nde yatırım hayali, gerçeğe dönüştü!

Filyos Projesi'nde yatırım hayali, gerçeğe dönüştü!

2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında, Filyos Limanı inşası ve Filyos Endüstri Bölgesi etüt çalışmaları devlet yatırım programına en yüksek ödenekli işler arasında yerini aldı...



Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında, Filyos Limanı inşası ve Filyos Endüstri Bölgesi etüt çalışmaları devlet yatırım programına en yüksek ödenekli işler arasında yerini aldı. 


Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan "Anadolu'da Genel Üretim Raporu"nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemüerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, 2014 Devlet Yatırım Programı'nda bölgenin yer almasıyla gerçeğe dönüştü. 

Havzanın 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edümesiyle önemli ivme kazanan yatırım süreci doğrultusunda proje tutarı 810 müyon lira olan Filyos Limanı inşası için bu yıl 140 milyon 600 bin lira ödenek öngörüldü. 


Projenin en önemli parçalarından biri olan Filyos Limanı'nın 2017'ye kadar tamamlanması planlanan yatırım programında, Karma Endüstri Bölgesi etüdü de yerini aldı. Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda, 10-15 bin kişiye istihdam sağlayacak tesislerin yer tahsislerine de yakın zamanda başlanması bekleniyor. 


Zonguldak Valisi Ali Kaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos Projesi'nin uzun yıllardır kentin gündeminde olduğunu, son 5 yıldır da hazırlık çalışmalarının yoğun devam ettiğini söyledi. Filyos Limanı ve Filyos Karma Endüstri Bölgesi'nin yatırım programına girdiğini anlatan Kaban, "Filyos, devlet yatırım programı içerisinde yer alan projeler arasında en yüksek ödenekli projeler arasında yerini aldı. Programa göre limanın altyapı inşaat maliyeti 810 milyon liradır. Bu yü bunun için 140 milyon 600 bin lira ödenek ayrılmıştır" dedi. 


Ankara Son Söz 



Geri Dön