26 / 04 / 2024

Fındıkta çiftçinin fiyat beklentisi belli oldu! En az rakam kaç lira olmalı?

Fındıkta çiftçinin fiyat beklentisi belli oldu! En az rakam kaç lira olmalı?

Fındıık üreticileri bu sene fındık alım fiyatlarının kaç lira olacağını merak ediyor. Üreticiler fındık üretiminin devamlılığının korunabilmesi için taban fiyatın açıklanmasını istiyor. İşte çiftçilerin bu sene fındık için beklediği rakam...



Türkiye'de yaklaşık 425 bin üretici aile, 2021 yılında 738 bin 920 hektar alanda 684 bin ton fındık üretimi gerçekleştirdi. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 33 ilde fındık üretimi yapılmakla birlikte, yasal olarak fındık üretimi yapılacak olan 16 il, ticari olan fındık üretimin yüzde 100'üne yakınını oluşturuyor.

2021 yılında toplam fındık üretiminin yüzde 93,2'sini, Ordu yüzde 24,5, Samsun yüzde 17,1, Sakarya yüzde 14,1, Giresun yüzde 12,2, Düzce yüzde 11,1, Zonguldak yüzde 7,8 ve Trabzon yüzde 6,4 ile oluşturdu.

Fındık üretimi, yapılan illerde özellikle kırsal alanda yaşayan insanların tek geçim kaynağı olarak göze çarpıyor. Söz konusu illerde başka ürün üretimi de söz konusu olmadığı için üreticiler devletin tarım sektörüne transfer ettiği desteklerin hiçbirinden yararlanamıyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nda, 23 Mayıs 2022 tarihinde ortalama kabuklu fındık kg fiyatı 41,4 TL’den, iç fındık 79 TL’den işlem görüyor. Ordu’da ise serbest piyasada 39-40 TL/kg’dan işlem görüyor. TMO, kendi stokunda bulunan kabuklu fındığı KDV hariç 41-50 TL'den satıyor.

 Fındıkta çiftçinin fiyat beklentisi belli oldu! En az rakam kaç lira olmalı?

TÜRKİYE FINDIK İHRACATINDA İLK SIRADA

TÜİK verilerine göre; Türkiye, dünya fındık üretiminde yüzde 65-70’lik payla ilk sırada yer alıyor. Dünya ortalama kabuklu fındık ihracat miktarı 750 bin ton civarında olurken bu ihracatın yaklaşık yüzde 60-70'ini Türkiye gerçekleştiriyor. Türkiye, 2015 yılında toplam 240 bin 137 ton fındık ihracatı yaparken ihracattan elde ettiği gelir 2 milyon 827 bin 316 dolar oldu. 2015 yılında, fındık ihracatının toplam fındık ihracatının içindeki pay yüzde 2,11’i buldu. 2021 yılına gelindiğinde ise 357 bin 566 ton fındık ihraç edilmesine karşın fındıktan elde edilen gelir, 2015 yılının da gerisine düşerek 2 milyon 342 bin 815 dolarda kaldı. Bu rakam, fındık ihracatının toplam fındık ihracatının içindeki payının da yüzde 1,13’e düşmesine neden oldu.

TABAN FİYAT EN AZ 60 LİRA OLMALI

Tarımsal Gelişme, Eğitim ve Sosyal Dayanışma Vakfı (TARGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Doğan, 2022 yılında fındık alım rakamının en az 60 lira olması gerektiğini ifade etti. 

Doğan fiyatlarla ilgili olarak, "2022 yılı ürünü fındığın kg maliyeti yaklaşık 48,5 TL olarak tespit edildi. Geçen sezon olduğu gibi bu yıl da fındık alım görevi TMO'ya verilecekse TMO’nun başta ürün maliyeti olmak üzere, ihracat fiyatı, girdi fiyatlarındaki artışları dikkate alarak, tek başına toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 1,2'sini oluşturan fındık tarımının sürdürülebilir olması için en az 60 TL/kg veya 3,5 dolar/kg karşılığı bir fiyatı alım fiyatı olarak belirlemesi uygun olacaktır." açıklaması yaptı.

Özelleştirme İdaresi'nden Ankara'da dev taşınmazın satışına onay çıktı! İşte yeni sahipleri

İETT 'den toplu ulaşıma 'devasa zam' açıklaması! Öğrenci akbil fiyatlarına güncelleme geldi

Şimdiye kadar hiç duyulmamış dolar yorumu: Bir gecede 7 lira düşecek 9 lira olacak!

Zeytinlikte su kuyusu açtılar içinden çıkan şaşkına çevirdi! TPAO numune aldı: İşte o ilimiz

TOKİ'den kiradan ucuza ev sahibi olma fırsatı! Sıfırdan başlayacak projeler açıklandı

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön