25 / 04 / 2024

Fiyat artışlarına rağmen en ucuz çimento Türkiye'de!

Fiyat artışlarına rağmen en ucuz çimento Türkiye'de!

Dünya ÇimenTO Birliği'ne göre; 2023 senesinde çimentoda küresel talep çoğalmayacak, fakat maliyet yükselişleri nedeni ile çimento fiyatları çift haneli artmayı sürdürecek. Dünya Çimento Birliği (WCA) Direktörü Emir Adıgüzel, artan fiyatlara rağmen en ucuz çimentonun Türkiye’de olduğunu belirtti.



“Kâr marjları baskı altında”

WCA Direktörü Emir Adıgüzel, konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi:

“Çimento üreticilerinin kar marjları inanılmaz baskı altında. Çimento üreticileri, özellikle gelişmekte olan pazarlarda, bir taraftan artan aşırı rekabet ve diğer taraftan anormal artan üretim maliyetleri arasında sıkışmış durumdalar. Enerji maliyetindeki yüksek dalgalanmalar çimento sektörü gibi enerji yoğun sanayi kuruluşlarında sorunlara neden olacaktır.”

 Fiyat artışlarına rağmen en ucuz çimento Türkiye de!

“Deniz taşımacılığında fiyatlar artacak”

Küresel ticaret talebinin olası durgunluk nedeni ile düşüş gösterecek olmasına karşın deniz yolu ile nakliye maliyetlerinin yükselmeyi sürdüreceğine dikkat çeken Emir Adıgüzel, “Bu artışların ana nedenleri; Piyasaya son derece sınırlı yeni inşa gemi arzı olması ve deniz taşımacılığı piyasasında hala makul seviyelerde olan taleptir. Belirli rotalarda rekabet artabilir, ancak ihracatçılar gemi armatörleri kadar mutlu olamayacaklar gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Çokuluslu büyük firmalar çimento üretiminden çıkarken, gelişmekte olan ülke çimento pazarlarının çimento sektörüne öncülük etmeyi sürdüreceğini belirten Adıgüzel daha sonra şu cümleleri kurdu:

“Bu pazarlar -Çin hariç- uzun vadeli yüksek çimento talebine öncülük etmeye devam edecek. Bu ülkelerdeki şirketler pozitif büyüme ortamından yararlanmada başarılı olacak. Çimento bir ülkede kalkınma için olmazsa olmazdır. Dünya’nın her yerinde kalkınmanın en önemli stratejik unsurudur. Türkiye, Hindistan ve Afrika’daki ülkelerdeki üreticiler yatırımlarına hızla devam ederken, Batı ülkelerinde bazı çok uluslu çimento şirketleri adeta çimentocu olmaktan utanmakta ve çimento üretiminden çıkmaktadırlar. Görülen o ki, bu çok uluslu çimento şirketleri, gelişmekte olan pazarlardaki çimento varlıklarını elden çıkarmaya devam edecek ve bu durum, büyüyen pazarlardaki portföylerini genişletmek için gelişmekte olan pazar oyuncuları için benzersiz bir fırsat yaratacaktır. Türkiye’nin Oyak grubunun Portekizli Cimpor’u satın alması gibi.”

“Türkiye’de çimento fiyatları hala çok düşük”

Türkiye iç pazarına hakkında konuşan Emir Adıgüzel, “Türkiye, fiyat artışlarına rağmen hala dünyada en ucuz çimento fiyatlarının olduğu ülkedir ve bu konumunu uzun yıllardır korumaktadır.” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, Bu arada, küresel çimento sektörünün en önemli toplantılarından biri olarak bilinen “World Cement Association -Uluslararası Çimento Konferansı”nın 23-24 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirileceği duyuruldu.

Londra'daki Dünya Çimento Birliği (WCA) genel kurulunda konuşma yapan Emir Adıgüzel, World Cement Association kurucu yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor.  İki dönem WCA Başkanı olan Emir Adıgüzel, Heidelberg Cement grubunun uluslararası ticaretten sorumlu Global CEO'su olarak 21 yıl görev yaptı.

Demir fiyatlarına rekor zam geldi! 1 ton demir fiyatı resmen uçtu! 24 Ocak 2023 demir fiyat listesi 
Gören şok oldu! Boya ve boya malzemeleri ne kadar? Koçtaş 24 Ocak 2023 fiyat listesi belli oldu!
Hurda fiyatlarına rekor zam geldi! Bakır ve demir hurda fiyatları resmen fırladı! 23 Ocak 2023 hurda fiyat listesi

Geri Dön