26 / 04 / 2024

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

Asgari ücrete Temmuz'da Haziran ayı enflasyon rakamları dahi açıklanmadan yüzde 30 zam yapıldığı açıklandı. Artışı en az yüzde 40 bekleyen işçiler artış oranı karşısında şaşkına döndü. Ekonomist İbrahim Kahveci asgari ücrete bir daha zam yapılacağını iddia etti.



Asgari ücrete Temmuz zammı beklentilerin altında kaldı. Açlık sınırının 891 lira gerisinde kalan asgari ücret hükümetin TİSK ve TÜRK-İŞ ile 2 fün süren görüşmeleri neticesinde karara bağlandı ve 5 bn 500 lira açıklandı. Hükümet asgari ücretin çalışan ve emekçilerin enflasyon karşısında ezdirilmeme poltikası neticesinde zamlandığını bildirdi. Kümülatif zam oranının yüzde 95 seviyelerinde olduğunu savundu. 

Enflasyon yılın ilk 5 ayında TÜİK verilerine göre yüzde 73,5, ENAG verilerine göreyse yüzde 160 seviyelerinde hesaplandı. TÜİK, Haziran'da oluşan enflasyonu ise 4 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.

Asgari ücrete yapılan yıllık artış, açlık sınırını baz alındığında yüzde 123, yani, asgari ücret yaklaşık açlık sınırındaki artışın 30 puan altında. Yine TÜİK rakamlarına göre bile dar gelirlilerin, sabit gelirlilerin yıllık enflasyonu yüzde 135 düzeyinde. Bu rakam baz alındığında asgari ücretteki artış yine bu artışın 40 puan altında. Yıllık bağımsız enflasyon hesaplamalarına bakılınca ise yıllık enflasyon yüzde 165 civarında. Bu veri baz alındıında da asgari ücretteki artış bunun yaklaşık 70 puan altında kalıyor.

Öte yandan ekonomist İbrahim Kahveci asgari ücret artışıyla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi.Kahveci Temmuz'da yapılan asgari ücrete ek zammın SGK için gündeme geldiğini asgari ücretin yeniden artacağını ancak sebebinin bu kez farklı olacağını iddia etti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön