19 / 04 / 2024

Foça kazıları hız kesmeden devam ediyor!

 Foça kazıları hız kesmeden devam ediyor!

Foça dünyadaki önemli ören yerlerinden biri olmak istiyor bu yüzden kazıları hız kesmeden devam ediyor





İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle devam eden kazı çalışmaları, Foça'yı dünyadaki önemli ören yerlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyor. Şehir merkezindeki ve çevresindeki tarihi zenginliğin ortaya çıkarılması konusunda ciddi çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, Foça Antik Phokaia kenti kazılarına da destek olmaya devam ediyor.

Foça'daki kazıları yerinde inceleyen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Foça Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit ve Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Şehre yönelik çalışmalarında, tarihin gelecek kuşaklara aktarılması konusuna özel önem verdiklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bunun için kazı çalışmalarını maddi-manevi destekliyoruz. Athena Tapınağı'nın yerine monte edilmesiyle birlikte Foça, çok önemli bir çekim merkezi olacaktır. Ayrıca deniz ve Kale duvarlarının irtibatlanması ve Sevgi Yolu'nun düzenlenmesi için bir çalışmamız olacak. Foça'da tarihi gün ışığına çıkarmak için Gökhan Başkan ve Kazı Başkanımızla birlikte çok yoğun çalışıyoruz." diye konuştu.

Top Dağı'nda bulunan tarihi yel değirmenlerinin restorasyonunda hem Foça Belediyesi hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı Foça Kazıları Başkanlığı ile birlikte çalıştıklarını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, buradaki üç adet değirmenden en eskisinde, orijinal yapısındaki öğütme sisteminin tıpa tıp aynısının kurulacağını açıkladı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça'yı dünyadaki önemli ören yerlerinden birisi haline getirmeyi hedefleyen kazı çalışmalarına destek amacıyla, geçtiğimiz mart ayında Foça Kazı Başkanlığı ile protokol imzalayarak yıllık 900 bin TL maddi destek sağlamıştı.

Habertürk


Geri Dön