20 / 04 / 2024

Ford Otosan Yeniköy fabrikasına 371 milyon euro yatırım yapıldı!

Ford Otosan Yeniköy fabrikasına 371 milyon euro yatırım yapıldı!

Ford Avrupa'nın ticari araç üssü Ford Otosan, Courier'in dünyadaki tek üretim merkezi olacak. Yıllık 110 bin adetlik kapasiteye sahip fabrikada, üretimin yüzde 70'i 46 ülkeye ihraç edilecek...



Başbakan, 14 yıl sonra yapılan ilk fabrika yatırımı Yeniköy'ün açılış törenine katılacak. Gölcük'teki fabrika ve yeni ticari için 371 milyon euro yatırım yapıldı.


Türk mühendis ve işçilerinin emeği ile Türkiye'de geliştirilen ve üretilen Courier, 371 milyon euroluk yatırımla yola çıktı. Otomotivde 14 yıl aradan sonra yapılan ilk fabrika yatırımı Yeniköy'de üretilen Courier'in Türkiye ile Avrupa'da satışına başlandı. Ürün mühendisliği ve prototipten fabrika inşaasına, hat kurulumundan üretime kadar tüm mühendislik çalışmalarının Türkiye'de yapıldığı Courier'le, Amerikan Ford da yepyeni bir sınıfa adım attı. Böylece Ford'un yeni ticari araç ürün gamı tamamlandı. Ford Avrupa'nın ticari araç üssü Ford Otosan, Courier'in dünyadaki tek üretim merkezi olacak. Yıllık 110 bin adetlik kapasiteye sahip fabrikada, üretimin yüzde 70'i 46 ülkeye ihraç edilecek. 


371 MİLYON EUROLUK YATIRIM 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yaklaşık 4 yıl önce 1.1 milyar dolar olarak planlanan toplam yatırımın 1.6 milyar dolara ulaştığını söyledi. Sadece Courier ve üretileceği Yeniköy fabrikası için yapılan yatırımın 371 milyon euro olduğunu anlatan Yenigün, "Courier ile otomotiv sanayinin gelişimine de katkıda bulunduk. Yan sanayimize 116 milyon euroluk yatırım yaptık. Bu büyük proje kapsamında 3 yeni global tedarikçinin de Türkiye'ye yatırım yapmasını sağladık" dedi. Ford'un 2014 yılının ilk çeyreğinde Avrupa ticari araç pazarında yüzde 10.4 pazar payı elde ettiğini ifade eden Yenigün, şöyle konuştu: "Son 16 yılın rekor pazar payında Transit Custom, Tourneo Custom'ın payı büyük. Ford'un bu başarıyı 2017 yılında 3.2 milyon adetlik hacme ulaşması öngörülen Avrupa ticari araç pazarında yeni modelimizle daha da üst seviyeye taşıyacağına inanıyoruz." 


3.7 LT YAKIT TÜKETİYOR

Tourneo Courier ve Transit Courier; Van, Kombi Van ve Kombi olmak üzere üç farklı gövde tipi ve iki dizel motor seçeneğiyle, 36 bin 750 TL'den başlayan anahtar teslim fiyatlarla satışa sunuldu. Courier, 100 km'de ortalama 3.7 lt yakıt tüketimi ve 2.6 metreküp yükleme kapasitesi ile dikkat çekiyor.


İKİ KEZ AYA GİDİP GELDİ

Ford Otosan Ürün Geliştirme'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu, Ford'un global hafif ticari geliştirme merkezi haline geldiklerini anlattı. Mutlu, şöyle konuştu: "Daha önce Connect geliştirilirken Ford Otosan mühendisleri, ekibin bir parçası olarak çalıştı. Couirer'de ise hemen herşeyi biz yaptık. Yüzde 100 bizim sorumluluğumuzda geliştirildi. 40 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. 490 mühendis emek verdi. 3 bin 800'den fazla test gerçekleştirildi. Bu testlerde iki defa aya gidip gelecek kadar yol kat edildi. 13 patent başvurusu yapıldı."


FABRİKAYI BAŞBAKAN AÇACAK

Ford'un yeni ticari aracı Courier'in üretiminin yapıldığı Yeniköy fabrikasının açılış töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 22 Mayıs'ta gerçekleşecek. Törene, Ford Başkanı Bill Ford'da katılacak.Daha önce 23 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan törenin tarihi, Başbakan Erdoğan'ın programına göre değiştirildi. Mustafa ve Ali Koç, Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ederek, törene davet etmişlerdi.


BORLU ÇELİK KULLANILDI

Courier'de normal çeliğe göre 5 kat daha dayanıklı Borlu çelik kullanıldı. Böylece, yakıt ekonomisi ve güvenlik için ağırlık azaltıldı.


Ufuk Sandık/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön