28 / 03 / 2024

Futbol kulüplerinin kripto paraları değerlenecek mi?

Futbol kulüplerinin kripto paraları değerlenecek mi?

Futbol kulüpleri de kripto para piyasasına çoktan dahil oldu. Süper Lig’den ya da alt ligden kulüpler rekabette geri düşmemek amacıyla kapısını çalan bu gelir değişikliğine “hayır” demedi. Peki sonuç ne oldu?



“Futbol asla sadece futbol değildir” tezinin en çok göründüğü zamanlar yaşanıyor. Nedeni ise kripto para piyasaları oldu. Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın haberine göre; dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de henüz kripto paralar ve borsaları düzenlenmedi. Ancak bu durum, global fan token fırtınasına Türk futbol kulüplerinin katılmasına da engel olmadı. Süper Lig’den ya da alt ligden kulüpler rekabette geri düşmemek amacıyla kapısını çalan bu gelir değişikliğine “hayır” demedi. Peki sonuç ne oldu?

Futbol kulüplerinin kripto paraları değerlenecek mi?

450 MİLYON TL TOKEN GELİRİ

Socioscom ile başlayan Türk futbol kulüplerinin fan token macerası Türkiye’deki Bitcicom, Icrypex, Paribu gibi borsaların dahil olmasıyla minimum 450 milyon Türk Lirası tutar gelir sağladı. Şimdi Galatasaray’ın başlattığı NFT satışlarıyla bu gelir daha da yükseldi. Örneğin ilk 100 serilik NFT’ler 185 bin Euro, bugünkü kurla 1 milyon 980 bin Türk Lirası gelir kazandı, ikinci ve üçüncü serilerin de satışlarının bitirilmesiyle NFT geliri bugünkü kurla 43 milyon Türk Lirası'nı geçecek. 

Yayıncı kuruluştan elde edilen kazancın her sezon daha da gerilemesine karşılık gelir seçeneklerini çoğaltmaya çalışan futbol kulüplerinin kripto para dünyasındaki etkinliğinin her geçen gün
daha da artması kaçınılmaz.

Futbol kulüplerinin kripto paraları değerlenecek mi?

GAL TOKEN, 7.6X, FB 4.6X YAPTI

Peki, bu işin yatırımcı taarfında durum ne? Barcelona, PSG, Manchester City, Manchester United gibi pek çok dünya devinin çoktan var olduğu pazarda Galatasaray, öncülerden biri oldu. Global bir borsada doğrudan listelenme etkisiyle Galatasaray token, kripto para sektörünün jargonuyla halka arzından bu yana 7.6X gerçekleştirdi. Fenerbahçe ise yerelden globale farklı bir modeli seçti. İki farklı token seçeneği ile çıkılan halka arzın ardından 15 Türk Lirası ve 30 Türk Lirası tutarlı tokenların performansı 2.3-4.6X oldu.

Bitcicom'da arz edilen diğer pek çok coin ise Bitcicoin paritesiyle halka arz edildiği ve işlem gördüğü için TL performansı çoğunlukla Bitcicoin’in fiyat performansıyla ilişkili. Bitcicoin’in fiyat performansının zayıf olduğu süreçler, taraftar token performansının da düşmesine neden oluyor. Elbette artması durumunda bu mekanzima tersine dönüyor. 

Futbol kulüplerinin kripto paraları değerlenecek mi?

PİYASA DEĞERİNDE FENERBAHÇE TOKEN ZİRVEDE

Piyasa değeri açısından değerlendirildiğinde ise yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde en tepede Fenerbahçe Token bulunuyor.  Fenerbahçe Token’ın piyasa değeri 1 milyar 976 milyon Türk Lirası'na ulaşıyor. Bu piyasa değeri PSG’nin piyasa değerinin 2.8 olurken, Barcelona’nın piyasa değerinin ise 3.4 katı oldu. Fenerbahçe Token’ın piyasa değeri Galatasaray’ın piyasa değerinin de 7.2 katına ulaşmış durumda. Elbette Socios tokenların arz modeliyle Fenerbahçe Token’ın arz modeli arasında büyük bir fark bulunuyor. Bu fark, Socios’un Galatasaray, PSG, Barcelona gibi fan tokenlar için senelik anlaşmalar gerçekleştiriyorken Fenerbahçe’nin Paribu anlaşmasının 25 senelik oluşu. Fenerbahçe Token için kilitli tokenların açılma zamanları da önemli bir dönüm noktası. 15 Mayıs 2022 tarihinde 15 TL’lik tokenların kilidi açılacak ve 15 ay boyunca her ay 1.33 milyon adet token açılacak. Ve 15 ayın bitiminde kilidi açılmış token sayısı 20 milyon adedi bulacak.

ABD'den vadeli Bitcoin işlemleri için yeni adım!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön