19 / 04 / 2024

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

Arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler devir işlemleri için tapuda belirli masrafları ödüyor. Peki, 2021'de arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek? İşte detaylar...



Tapu masrafları 2021 ne kadar? Konut, iş yeri, arsa tapu harcı hesaplama işlemi, gayrimenkul alacak vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Takvim'de yer alan habere göre; ev alıp satan vatandaşların yakından ilgilendiği bu bilgiler önem arz ediyor.

Peki konut, iş yeri ya da arsa alım satım işlemlerinde tapu harcı ne kadar oluyor? Bu masrafın ödemesini alıcı mı satıcı mı yapıyor? Ödemeler naıl gerçekleştiriliyor? İşte ayrıntılar...

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

2021 TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?

Gayrimenkul devir işlemlerinde harç bedeli emlak vergisinden daha çok olmalı. Tapu harç bedeli hesaplanırken, gayrimenkul harcı tapu dairesine belirtilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Tapu masrafı ise her iki tarafın da (hem alıcı hem de satıcı) ödediği bir masraf. Devir işlemi yapılan gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (yüzde 2) oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında tapu masrafı alınır. Örneğin; 100 bin TL olarak beyan edilen bir evin satışında 2 bin TL satıcı, 2 bin TL'de alıcı tapu masrafı öder. 

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

ARSA TAPU MASRAFI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Arsa devir ve iktisap işlemlerinde de konut ve iş yerlerinde olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı arsa satış değerinin binde 20 (yüzde 2) oranında olacak şekilde ödenir. Örneğin; 100 bin TL olan bir arsanın satışında 2 bin TL satıcı, 2 bin TL'de alıcının tapu masrafı öder.

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

TAPU DEVİR MASRAFLARI NEDİR?

Geyrimenkul devir işlemleri gerçekleştirilirken en yüksek tutarlı masraf 2021 devir harcı oluyor. Peki hem alıcı hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gereken devir harcı tutarı nasıl hesaplanır? Satıcının tapu dairesine beyan ettiği gayrimenkul satış değerinin yüzde 2'si oranında devir harcı veriliyor. Devir işlemlerinde tapu masrafına ilave olarak bir de döner sermaye bedeli ödenir. 

Gayrimenkul alacaklar dikkat! Tapu masrafları ne kadar?

2021 TAPU HARCI NEDİR? KİM ÖDER?

Gayrimenkul (arazi, konut, işyeri, arsa vb.) satış işlemlerinde hem alıcı hem de satıcının devlete ödemesi gereken harçlar tapu harçları olarak bilinir. 

Peki tapu harcı nasıl hesaplanır? Tapu masrafı ya da diğer ismiyle tapu harcı satışı yapılan gayrimenkulün tapu dairesinde beyan edilen bedelininin yüzde 4'ü şeklinde hesaplanır.

Devir alınacak ya da devir edilecek olan gayrimenkul tapu harç ücreti nereye ödenir sorusunun yanıtı ise; devri gerçekleştirilen gayrimenkulün bağlı olduğu vergi dairesine tapu harçları ödenir. Veya başvuru yapılan tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla da ödenebilir.

Tapu masrafları arttı!


Geri Dön