26 / 04 / 2024

Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

Tapu masrafları ne kadar tutuyor?

Tapu harç bedelleri, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapu masrafları ne kadar tutuyor?



Tapu Kanunu gereğince taşınmaz malların kaydı ilgili tapu müdürlüklerinde tutuluyor. Bu nedenle gayrimenkullerin tapu satış işlemleri de tapu müdürlüğünde gerçekleşiyor.


Tapuda yapılacak işlemler için taraflar belli oranlarda harç ödemek ile mükellef oluyor. Peki, tapu masrafları ne kadar tutuyor?


Tapu masrafları 2017

Tapu masrafları, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit edilmiş olup; Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle bu oranlarda belli bir süreliğine indirim yapıldı.


Bakanlar Kurulu, 30 Eylül'e kadar konut ve işyerleri için tapu harcını binde 15' indirdi. Buna göre 30 Eylül tarihine kadar yapılacak tapu işlemleri için bu oranda harç ödemesi yapılacak.


Ancak arsa ve arazi gibi taşınmazların devir işlemleri için yine binde 20 oranı uygulanacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön