23 / 04 / 2024

Tapu devir masrafları ne kadar?

Tapu devir masrafları ne kadar?

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapıldan bu devir işlemi için belli masrafların hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu devir masrafları ne kadar?



Tapu devir masrafları ne kadar?

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapıldan bu devir işlemi için belli masrafların hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.

 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Bu oranı hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor.


Ayrıca; Tapu döner sermaye ücreti 2015 yılı için 82,50 TL ödeniyor.


Emlakçı ile çalışılması durumunda, emlakçıya komisyon da ödeniyor. Emlakçıya alıcı ve satıcı tarafından yüzde 2’şer + KDV ödemesi yapılıyor.


Ödenecek bedeller ile ödemenin yapılacağı banka tapu işlemleri sırasında cep telefonuna kısa mesaj olarak iletiliyor.



Tapu vekalet örneği 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön