11 / 05 / 2024

Gayrimenkul alımında profesyonel destek!

Gayrimenkul alımında profesyonel destek!

Gayrimenkul sektöründe bir profesyonel ile çalışmanın her iki taraf için de artıları bulunuyor. Bununla birlikte bazı mal sahipleri veya alıcı adayları "sahibinden" iş yapmayı ümit eder ve hatta tercih ederler... 



Kalem'den Özgür Demirci bugün "gayrimenkul alımında profesyonel destek" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları...

Gayrimenkul sektöründe bir profesyonel ile çalışmanın her iki taraf için de artıları vardır, bununla beraber bazı mal sahipleri veya alıcı adayları “sahibinden” iş yapmayı ümit eder ve hatta tercih ederler. İlk olarak böyle bir şey uygulanabilir bir doğru olsa biz gayrimenkul profesyonellerinin sektörden silinmesi gerekirdi ki böyle bir şey olamayacağına göre bu düşünce daha en baştan yanlıştır. Amaç eğer gayrimenkul almak veya satmak ise çoğu zaman bir profesyonel ile çalışmak tercih edilen bir durumdur.

Satıcı açısından bir gayrimenkul profesyoneli ile çalışma konusuna daha önceden değinmiştik. Bu hafta alıcı adayları açısından duruma bir bakalım istedim ve hatta yazının sonuna doğru bir örnekle de durumu daha da pekiştireceğim.

Bizim ülkemizde alıcılar açısından bir gayrimenkul almak çok meşakkatli bir süreçtir. Bunun en önemli sebebi gayrimenkul alacak kişinin çevresinin olaya gereğinden çok ve bilgisizce müdahale etmesidir. Kendilerince yaptıkları yorumlar çoğu zaman yanlış ve eksik olduğundan alıcı adayı açısından kafa karışıklığı yaratır. Bu da kişinin gayrimenkul alım sürecini uzattığı gibi bir gayrimenkul alamaması veya daha kötüsü yanlış yatırım yapmasıyla sonuçlanır. Basitçe anlatırsak; doktora gitmeniz gerekirken siz komşunuzu dinleyip mahallede hoca diye bilinen birine gidip kurşun döktürüyor ve ölüyorsunuz.

Bizim sıklıkla karşılaştığımız durum bugün ev satmaya niyetlenen birçok gayrimenkul sahibinin özellikle son 2-3 yıllık sürede alım yaparken kaybettikleri ve bu sebepten dolayı da sıkıntı yaşadıkları gerçeğidir. Yine biraz sorguladığımızda aldıkları bu evlerin alım süreci esnasında profesyonel destek almadıkları, duygusal davranarak kararlar aldıkları ve piyasanın gösterdiği gerçekleri de önemsemedikleri ortaya çıkmaktadır.İşte olay bu noktaya gelmeden bir Gayrimenkul Profesyoneli devreye girmelidir. Ancak çoğu zaman ödenecek hizmet bedeline takılan alıcı adayları Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da oluyorlar. Çünkü alım süreci dediğimiz süreç farklı dinamikler üzerine kurgulanmıştır ve profesyonel bir destek size beklediğinizden çok daha fazla fayda sağlama potansiyeline sahiptir. Çünkü bir gayrimenkulü aldıktan sonra artık geri dönüş yoktur ve eğer yanlış bir gayrimenkulü sırf bu işi bilmeyenlere güvenip aldıysanız üzerine soğuk bir su içmek kalır çare olarak. Ya da gayrimenkulünüzü satışa çıkardığınızda“Meraklısına Satıyorum”, “Tok Satıcıyım” gibi söylemlerin ardında zararınızın telafi edileceği günü beklersiniz. Ancak bizim gibi ekonomisi kırılgan ülkelerde kriz zamanına da denk geldiyseniz bu telafi süreci 3-4 aylık beklemelerden ziyade 3-4 yıllık beklemelere denk düşebilir ve eğer dayanacak gücünüz yoksa o zaman düşündüğünüzün çok üzerinde bir zarar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Gelelim örneğimize; geçen hafta pazarladığımız bir gayrimenkulün satışını sonlandırdık. Gayrimenkul sahibinin bize güvenerek bizi yetkilendirmesine istinaden pazarlama sürecini başlattık ve 2 hafta içerisinde güzel bir yol kat ettik. Ancak Karacaören yolunda bulunan ve yarım kalmış projenin yöneticisi bizi aradan çıkarmak için kendisi gayrimenkul sahibine ulaştı. Tabi temsil ettiğimiz gayrimenkul sahibi durumu hemen bize bildirdi ve ne yapmamız gerektiğini sordu. Ufak bir manevra ile bizi aradan çıkartmaya çalışan yönetici şahıs gayrimenkulü yaklaşık 25.000 TL gibi bir farkla satın almış oldu bizi aradan çıkardığını düşünürken. Biz ise gayrimenkul sahibinin yakını gibi tapuda işlemin bitişine kadar gayrimenkul sahibimize destek olduk, yalnız bırakmadık. Kendisine sağladığımız fayda için bize ettiği teşekkürler, kendisini tanımaktan duyduğumuz mutluluk ve aldığımız tam hizmet bedeli (yöneticinin vermesi gereken de dahil) ile o daire için ticaretimizi tamamladık. Ama daha önemlisi kurduğumuz dostluğu pekiştirmiş olduk ve yeni bir dost kazanmanın mutluluğunu yaşadık.

Gayrimenkul sektöründe doğru danışmanın fark yaratacağına ve o farkı yaratarak kazandığımız yeni dostlarımızın bu sektörde kazandığımız en önemli değerler olduğuna inanıyoruz… 

Bu Şehri ve Bu İşi Çok Seviyoruz…


Geri Dön