25 / 04 / 2024

Gayrimenkul gelir vergisi borçları vergi barışına dahil mi?

Gayrimenkul gelir vergisi borçları vergi barışına dahil mi?

Bu ay içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen vergi barışına gayrimenkul gelir vergisi borçları da dahil mi?



Vergi barışı yasa tasarısından gayrimenkulünü satıp ya da kiraya verip de gelirini hiç beyan etmeyen kimseler yararlanabiliyor. 

Geçtiğimiz dönemde kira gelirini veya gayrimenkul satış kazancını beyan etmeyen vatandaşlar vergi barışı imzalayarak, vergi inceleme riskinden kurtulabilecek. Bunun için nispeten düşük bir bedel ödenmesi gerekecek.

Dolayısı ile vergi barışına başvuruda bulunan ve bu haktan yararlanan mülk sahipleri, kira geliri nedeniyle bir vergi incelemesine maruz kalmayacak.

Böylece Maliye de hem incelemede bulunmadan geçmiş dönemlere ilişkin gelir sağlayacak, hem de yeni dönemler için denetim yapılan mükellef sayısını arttırmış olacak.

Matrah artırımı başvuruları 31 Ağustos’a kadar yapılabilecek. Başvuruda bulunanlardan vergilerini peşin ödemek isteyenler ödemelerini 30 Eylül’e kadar yapabilecek.

Taksitli ödeme seçeneğini seçen vatandaşlar ise ilk taksitini 30 Eylül’e kadar ödeyecek. İkişer ay arayla toplam 6 eşit taksit halinde ödeme yapılabilecek. Bu ödemeye 1.045 oranında katsayı da ilave edilecek. Ödemenin aksatılması halinde barış maddesi hükmünden yararlanılamayacak.

 


Geri Dön