26 / 04 / 2024

Gayrimenkul güvenli liman!

Gayrimenkul güvenli liman!

Mevduata gitmeyen paranın artık dövize de gitmediğini söyleyen İNDE) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, güvenli liman olan gayrimenkul sektörünün 2020 yılında daha iyi olacağını belirtti...



RE360 Gayrimenkul Konferansı'nda, gayrimenkul sektörü liderleri panelde buluştu.

Gayrimenkul güvenli liman!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, konut sektörünün konut kredi faiziyle orantılı geliştiğini söyledi. Elmas, "Toplam satışın içinde, sıfır satışı ve ikindi el konut satışında yüzde 40 kadar konut kredisi, yüzde 60 kadar kişilerin kendi imkanları ile satılan konut var. Son 1,5 yıldan bu tarafa ciddi bir faiz artışı gerçekleşince genel tabloda, konut kredileri kullanılamaz hale geldi. Bankaların iştahı da kesildi ama ondan daha ötesi vatandaş almak istemedi. Yani yüzde 2 ile, 2,5'la kim alsın? Böyle olunca da o yüzde 40'lık dilim 0'a düştü.

Bir miktar kendi imkanıyla alanlar arttı. Yüzde 30 gibi bir kayıp söz konusu geçtiğimiz 1,5 yılın içerisinde. Ağustos'tan itibaren hızlıca tekrar 0,99'a gelince faizler kamu bankalarının desteğiyle o taraftan bu tarafa da ciddi bir harekete dönüştü. Son 1,5 yılda ayda yaklaşık 40 bin konut pazar kaybı var ve bu da 500 binlik bir konuta tekabül ediyor. Ağustos'tan bu yana çok hızlı harekete geçti. Seneye de biraz böyle yaraları sarmaya sebebiyet vereceğiz. 2020'den ben ümitliyim." diye konuştu.

Gayrimenkul güvenli liman!

"Gayrimenkul güvenli liman"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, 2019'un konut sektörü için ağır geçtiğini ifade ederek, sektörün 20 sektörü doğrudan ilgilendiren kritik rolüne vurgu yaptı.

Son iki ayda toplam satışlar içinde ikinci el satışların arttığını söyleyen Çekici, 2020 yılında sektörün daha iyi noktalara gelmesini umduklarını belirtti. 

Gayrimenkul güvenli liman!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, ikinci el satışlardaki artışa vurgu yaparak, önümüzdeki yıl ikinci el ve sıfır satış dengesinin yeniden kurulacağını belirtti. 

Mevduata gitmeyen paranın artık dövize de gitmediğini aktaran Durbakayım, güvenli liman olan gayrimenkul sektörünün 2020 yılında daha iyi olacağını söyledi. 

Gayrimenkul güvenli liman!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet İhracatçı Birliği Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da sektörde stok hakkındaki gündemin algıyla ilgili olduğunu ifade ederek, "İkinci elin daha çok satıyor olmasının sebebi tüketicinin güven problemiyle ilgili. Mevcut stoklar ve mevcut ürün bir daha bu fiyattan üretilip yerine konamayacak. Bu fiyata mal edilemeyecek. Arz-talep dengesi söz konusu. O yüzden şu anda gayrimenkul almak gerçekten bir fırsat konumuna gelmiş durumda. O nedenle 2020 daha iyi olacak." dedi. 


Geri Dön