29 / 03 / 2024

Gayrimenkul gelecekte en güvenli liman olacak!

Gayrimenkul gelecekte en güvenli liman olacak!

Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün: “Fiyatların yükselmesine rağmen konut satışlarının artması gayrimenkulün gelecekte de en güvenli liman olacağını gösteriyor” dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu ylın Mart ayında yapılan konut satışı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.4 oranda artarak, 116 bin 30 oldu. Merkez Bankası’nın açıkladığı Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) ise geçen yılın aynı dönemine oranla 2015 Şubat’ında konut fiyatlarının yıllık bazda yüzde 9,32 artığını gösterdi. Ekonominin en önemli kalemlerinden inşaat sektöründe açıklanan son veriler ‘balon’ söylentilerini boşa çıkarıyor.


Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, konuya ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’de konut fiyatlarının artmasına rağmen satışların da rekor denilebilecek düzeylere ulaştığını vurguladı. Öngün, konut sektöründeki çift yönlü artışın gelecek dönemlerde de devam etmesini bekledikleri söyledi.


“Herkes kazandı”

Yatırımcıların 2000’li yıllardan beri döviz, altın, borsa ve diğer piyasa argümanlarının fazlasıyla zigzaglar çizdiğini gördüğünü buna karşın gayrimenkulün her zaman en güvenli liman olduğu ve yatırımcısını yarı yolda bırakmadığını kanıtlandığını dile getiren Onur Öngün, şunları söyledi:


“Fiyatlardaki ve satışlardaki yükselmelerin altında yatan nedenler iyi okunmalı. Özellikle son dönemlerde inşaat firmalarının ve bankaların ev kredisi kampanyalarında sağladıkları imkanlar çok sayıda kişiyi ev sahibi yaptı. Düşük faizle yüksek vade oranı, esnek ödeme planları, büyük yatırımcıların çok cazip fiyatlarla ev satması gibi etmenler satışları yukarı çekti. Diğer tarafta yabancıların Türkiye’ye her geçen gün artan ilgisi, havalimanı, yüksek hızlı tren, kentsel dönüşüm gibi mega projelerin hem arsalara hem de talebe olumlu etkileri arsa fiyatlarını yukarıya çekti. Arsa fiyatları yükselince ev fiyatları da arttı. Ancak bu artıştan zarar eden olmadı. Aynı dönemde konut satış oranları da arttı. Yani alan da, satan da, yapan da, ikamet eden de kazandı. Tüm bunları alt alta sıraladığımızda inşaatın ülkemizde en önemli taşıyıcı sektörlerden biri olmaya devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”


Geri Dön