20 / 04 / 2024

Gayrimenkul rehni zamanaşımı!

Gayrimenkul rehni zamanaşımı!

Gayrimenkul rehni, taşınmazı bütünleyici parçaları ve eklentileri ile birlikte yükümlü kılıyor. Üçüncü kişilerin eklentiler üzerindeki hakları saklı oluyor. Peki, gayrimenkul rehni zamanaşımı süresi var mı?



Gayrimenkul rehni zamanaşımı!

Gayrimenkul rehni, taşınmazı bütünleyici parçaları ve eklentileri ile birlikte yükümlü kılıyor.


Rehnin kuruluşu sırasında makine, otel döşeme eşyası gibi açıkça eklenti olarak gösterilen ve tapu kütüğünde beyanlar sütununa yazılan şeyler, kanuna göre bu nitelikte olamayacakları ispat edilmedikçe eklenti sayılıyor.


Üçüncü kişilerin eklentiler üzerindeki hakları saklı oluyor.


Kira bedelleri

Kiraya verilmiş taşınmaz üzerindeki rehnin kapsamına, borçluya karşı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibe başlanmasından veya borçlunun iflâsının ilânından başlayarak rehnin paraya çevrilmesi anına kadar işleyen kira bedelleri de girer.


Rehin hakkı, kiracılara karşı ancak cebrî icra yoluyla takibin kendilerine bildirilmesi veya iflâs kararının ilânından sonra ileri sürülebilir.


Rehinli taşınmaz malikinin henüz muaccel olmamış kira bedelleri üzerinde yaptığı hukukî işlemler ile diğer alacaklılar tarafından koydurulan hacizler, kira alacaklarının muaccel olmalarından önce rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibe başlamış olan rehinli alacaklılara karşı geçerli değildir.


Gayrimenkul rehni zamanaşımı

Rehnin tapu kütüğüne tescil edilmesinden sonra alacak için zamanaşımı işlemez.


Gayrimenkul nasıl rehin edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön