19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

Milyonlarca kişi ev, arsa, arazi ve iş yeri sahibi. Bu milyonlarca vatandaşı ilgilendiren çok önemli bir vergi bulunuyor. Gayrimenkul sahiplerinin emlak vergilerini ödemeleri için son 13 gün kaldı...



Milyonlarca kişi ev, arsa, arazi ve iş yeri sahibi. Bu milyonlarca vatandaşı ilgilendiren çok önemli bir vergi bulunuyor. 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; milyonlarca gayrimenkul sahibinin dikkatle takip ettiği emlak vergisinde ödemeler Mart 2021'de başlamıştı. Mülk sahiplerini ilgilendiren emlak vergisinde ilk taksidin son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak belirlenmişti. Yani gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin ilk taksidini ödemelerii için son 13 gün kaldı. Mevcut mülkünü satmayanlar ile geçtiğimiz sene gayrimenkul alanlar bu sene emlak vergisini ödemekle yükümlü. 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

Emlak vergisi ödemelerinin geciktirilmesi durumunda yüzde 1.6 oranında ceza uygulaması yapılıyor. 

Emlak vergisinin ikinci taksidi Kasım'da ödenecek. İsteyen gayrimenkul sahipleri iki taksidin ödemesini aynı anda yapabiliyor. 

İNTERNETTEN ÖDEME

Emlak Vergisi borcu, belediyeden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) İnternet Vergi Dairesi’nden sorgulanabiliyor. Ödemeler gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye de direkt gerçekleştirilebiliyor. Kovid-19 pandemisi sebebiyle ödemeler için vezneye gitmek istemeyen mükellefler e-Devlet sistemin üzerinden belediyelerin sayfalarında ödemelerini yapabiliyor. 

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

NASIL HESAPLANIR?

Emlak Vergisi değeri, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirlenir. Son olarak 2017 yılında toplanan komisyonlar, 2018-2021 yılları için değeri hesapladı. Belirlenen sayıya her sene yeniden değerleme oranının yarısı ilave ediliyor. Yeniden değerleme oranı 2021 yılı için yüzde 9.11 olarak belirlendi. Buna göre, 2021'in vergi değerleri yüzde 4.55 artışla hesaplanacak. Bu rayiç değerin üzerine mülkün türüne ve yerine göre tespit edilen oranlar da ilave ediliyor. Örneğin; evlerin vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, diğer şehirlerde binde 1, iş yerlerinin vergi oranı büyükşehirlerde binde 4, diğer şehirlerde ise binde 2 şeklinde hesaplanıyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

BÜYÜKŞEHİRDE BULUNAN KONUT İÇİN ÖRNEK

Konutun 2020 emlak vergisi değeri: 220 bin Türk Lirası

2018'in yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 9.11/2): yüzde 4.55

Meskenin 2021 yılı emlak vergi değeri: 230 bin 21 Türk Lirası

Bin Türk Lirasına kadar olan kesirler göz önünde bulundurulmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 230 bin Türk Lirası

Bu değerin binde 2’si: 460 Türk Lirası

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

BU YIL ALAN SENEYE ÖDER

2021'de mülkünü satanlar, bu seneye ait verginin tamamını ödemekle yükümlü. 2021'de ev alanların yükümlülüğü ise 2022 yılında başlıyor. 2021'de konut satın alan bir vatandaşın, tapusunu aldıktan hemen sonra yapması gereken ilk şey, Emlak Vergisi için konutun olduğu ilçenin belediyesine bildirim yapmak. Emlak Vergisi bildiriminde bulunmak için tapunun ve kimliğin bulunması yeterli. Satın almanın yapıldığı yılın sonuna kadar bildirimde bulunulması gerekiyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Cezası var! 

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön