28 / 03 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir gayrimenkulün satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.Bu sözleşmenin tapuya şerhi söz konusudur.İşte gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi..



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi!

Satış vaadi, ilerideki yapılacak satış akdinin taahhüdü niteliğinde olan bir ön akit oluyor. Satış vaadi sözleşmeleri noterlerce düzenleme şeklinde tanzim ediliyor.Dışarıda hazırlanarak imzaları noterce tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçersiz oluyor.


Taraflardan birinin isteği halinde tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkün oluyor. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmiyor. Ancak şerhin sicilden terkini için malikin talebi gerekiyor.


İştirak halinde mülkiyette hissedarlar hisselerini iştirak hali bozulmadan satışını vaat edebiliyor.Hacizli ve ipotekli taşınmaz malların satışının vaadinde sakınca görülmüyor.Gayrimenkule yasalarla getirilen yasak veya kısıtlamaların olması halinde satış vaadine konu edilmesi mümkün olmuyor.


Bir gayrimenkulün henüz bölünmemiş parçasının satışı vaat edilen parçanın sınırlarının ve miktarının belirlenmiş olması halinde satışı vaat olabiliyor. Bunun geçerliliği imar mevzuatı açısından sakınca olmamasına bağlı oluyor.


Satış vaadi sözleşmesinde satış bedelinin yabancı para birimi olarak gösterilmesi halinde,sözleşme tapuya şerh edilemiyor .Ancak ,yabancı para birimi ile birlikte işlem tarihindeki karşılığı TL olarak gösterilirse, şerh edilebiliyor.

 


Müteahhit ile satış sözleşmesi nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön