28 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü dijitalleşiyor!

Gayrimenkul sektörü dijitalleşiyor!

Türkiye, 2023 yılında Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı hayata geçirecek. Dijital Şehircilik Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Dijital Şehircilik Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundular. Bakam Kurum, zirvede Atv  Ankara  Temsilcisi Şebnem Bursalı’nın sorularını yanıtladı.

Para Dergisi'nde yer alan habere göre, belediyelerin, yolların, kavşakların ve binaların dijitalleşmesiyle hayatımızın ne kadar kolay bir hal aldığına vurgu yapan Bakan Kurum, herkesin beklediği “İmar barışı uzatılacak mı?” sorusuna ise, yoğun talebin olduğunu ve değerlendireceklerini ifade etti. Bakanın bu açıklamasından sonra hafta sonu İmar Barışı yıl sonuna kadar uzatıldı. Bakan Kurum, beklenen müjdeyi zirvede vermiş oldu.

"DÖRDÜNCÜ ÜLKE OLACAĞIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuşmasına başlarken dünyanın ve İstanbul’un artan nüfusuna değindi. Şehirleri planlarken gelecek nesillere bırakılacak olan tarihin ve kültürün düşünülmesi gerektiğinin altını çizerken, vizyon sahibi illerin yaratılması konusuna dikkat çekti.

“2030 yılında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak. Bu rakamın yüzde 15’i, 60 yaş ve üzerindeki insanlardan oluşacak. İstanbul’un 2030 yılında 17 milyon nüfusa ulaşacağım öngörüyoruz” diyen Kurum, bu anlamda ‘Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’nın, bakanlığın önemli projelerinden biri olacağım anlattı.

“Dünyada eylem planı hazırlayan üç ülke bulunuyor” diyen Kurum, bunların Amerika Birleşik Devleti (ABD), Avustralya ve Hollanda olduğunu söyledi ve Türkiye’nin dördüncü ülke olması için ‘Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’m bir an önce hazırlamak istediklerinin altını çizdi.

DİJİTALLEŞME TASARRUF DEMEK

Bakan Kurum yapılan bir araştırmaya değinerek, “Ülkemizde 30 büyükşehir belediyemiz dijital şehirciliğe tam olarak geçtiğinde yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayacağız. Bugün 40-50 milyar dolar cari açığımız var. Enerji kaynaklarının büyük kısmım direkt yurtdışından ithal ediyoruz. Bu tasarruf, cari açığın düşürülmesinde büyük fayda sağlayacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı'nın sorularını yanıtladı. Köyden kente göçün gelişmişliğin göstergesi olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 85’e ulaştığını anlatan Kurum, “Türkiye’de sanayileşmenin artmasıyla köyden kente göç oranı yüzde 80’lere varacak. Öte yandan, köylerimizi de yaşanabilir ve refah seviyesi yüksek yerler haline getirmemiz lazım. Köylerimizin standartlarını yükseltecek çalışmalar yapıyoruz. Plansız alanların imar yönetmeliğiyle, köylerimizi, yaylalarımızı koruyacak ve düzen altına alacak düzenlemeler yapacağız” diye konuştu.

“Şehirlerimizi 2023 hedeflerinde nerede görüyoruz?” sorusu üzerine Bakan Kurum, yeni imar planlarında akıllı şehirlerle alakalı olması gereken altyapının tamamlanması gerektiğini, 2023 yılma kadar eylem planının hayata geçirilip, belediyelerin de bunu sahada uyguluyor olması gerektiğine dikkat çekti.

Millet bahçelerine de değinen Bakan Kurum, bu oluşumla İstanbul'daki yeşil alan miktarının yüzde 10 artacağı bilgisini verdi.

"İMAR BARIŞINA İLGİ YOĞUN"

Zirvenin en çok merak edilen, hem sektörü hem de vatandaşı ilgilendiren konulandan biri de imar barışıydı. Sürenin uzatılmasına ilişkin belirsizlikler sürerken, Bakan Kurum, talebin yoğun olduğunu ve bu ilgiyi karşılıksız bırakmayacaklarını ifade etti. 6 milyonun üzerinde vatandaşın başvuruda bulunduğu imar barışında 5 milyar TL’ye yakın bedel ödendiği bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “Bu proje devletin vatandaşıyla yaptığı bir barıştı. Bu nedenle ilgi çok yoğun oldu” dedi.

“İnşaat sektöründe artan maliyetler, projelerin ilçrlemesinde sıkıntı yaratabiliyor. Bununla ilgili yapılabilecek kolaylık, düzenleme var mı?” sorusuna ise, “Tapuların gerçek bedelden alınması noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Bundan sonra tapu devirleri yapılırken gerçek bedel üzerinden harç alacağız. Harç tutarını düşürsek dahi, şu anda aldığımız vergiden daha fazla vergi alıyoruz ve yaşanan haksızlığı ortadan kaldırmış olacağız” diye konuştu. Bakan Kurum, inşaat sektöründeki ana problemin gerekenden fazla yükün kaldırılmaya çalışılmasından kaynaklandığını söyledi.

Zirvede, son dönemde artan yabancı konut satışlarına da değinildi. Bakan Kurum, yabancılara olan konut satışlarındaki oranın çok yükseldiğini, konuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin doğası ve tarihi özellikleri nedeniyle yabancılardan çok fazla ilgi gördüğünü ifade eden Bakan Kurum, “Önümüzdeki sene yabancıların yaklaşık 12 milyar dolarlık mülk almasını bekliyorum. Yabancının mülk alırken süreci uzuyordu. Bu süreci kolaylaştıracak düzenlemeyi ilgili bakanlıklarla yapıyoruz” diye konuştu.

"VERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise zirvede Para Dergisi Yazarı Musa Savaş ve Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in sorularını cevaplandırdı. Sayan, günümüzde veri saklamanın çok önemli olduğunu söyledi ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sayan şunları söyledi:

“Bir uygulama, bir aplikasyon ücretsizse ürün sizsiniz demektir. Verinizi, beğenilerinizi topluyorlar, kullanıyorlar demektir. Algoritmalar, sosyal medyadaki 68 beğeninizle siyasi görüş, ideoloji, hatta ten renginizi bile tahmin edebiliyor. İddia o ki, 300 beğeninizle sizi sizden daha iyi tanıyorlar. Datasma sahip çıkmayan bağımsızlıktan bahsedemez. Eskiden ülkelerin sınırları belliydi. Şimdi internet ile sınırların nerede başlayıp nerede bittiği belli değil. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’muz (KVKK) var. Yasal olarak bir boşluk yok ama eşzamanlılıkla ilgili bir sorun var. Hukuk teknoloji kadar hızlı olamaz, bir uygulama gibi kısa sürelerle güncelleme alamaz. Bu anlamda teknolojinin hızıyla beraber bir eşzamanlılığa ihtiyaç duyuyor. Günümüzde veri o kadar anlamlı ki, bilgi tarihte hiç olmadığı kadar güçlü bir hale geldi. Bilgiyi saklama maliyeti de sıfıra yaklaştı, insanlık tarih boyunca ürettiği veri kadar veriyi sadece son bir,yılda üretti. Bu noktada artık önemli olan veri analizi. Hem kişi olarak hem ülke olarak verimize sahip çıkmalıyız. Verilerimiz kontrol edemediğimiz yurtdışmdaki data merkezlerinde bulunmamak. Datamızı yurtiçinde tutmak için çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’u bölgesel bir data merkezi haline getirmek hedefimiz var.”

"TÜM EVLERE FİBER ALTYAPI"

Dünyadaki son ticaret savaşlarında verinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Sayan, özellikle bulut servislere dikkat etmenin gerektiğini söyledi. Sayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Veri sizin elinizde değilse, yarın öbür gün bir saldırı yaşandığında bir şey yapamazsınız. Server’larm Türkiye’ye getirilmesi konusunda da çabalarımız var. Nasıl ki yeni havalimanı ile havacılıkta merkezi aks olma hedefine ulaştık, şimdi aynı hedefi data noktasında koyduk. 2023 hedeflerimizden biri de tüm evlere fiber altyapı ulaştırmak. Ankara’daki 5G Vadisi’ni şimdi İstanbul’a da getiriyoruz. 5G İstanbul Vadisi’nin açılışını kısa bir zaman içinde yapacağız. Önümüzdeki süreçte 5G teknolojileri hayatımıza girecek. 5G şebekelerinin de yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi için hem ULAK A.Ş. tarafından çalışmalara devam ediliyor hem de kurumumuzun da desteklediği Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile bir proje geliştiriliyor. Kurumumuz öncülüğünde HTK ile yürütülen çalışmalar neticesinde, HTK üyesi firmalar tarafından, ülkemizin haberleşme alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak, 5G’ye giden süreçte mobil işletmecilerin şebekeye ilişkin yapacağı donanım ve yazılım ihtiyaçlarını karşılamak ve en önemlisi elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli bir üretim ekosisteminin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla ‘Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ geliştirildi.”
 

İmar barışı resmen uzatıldı!

Gayrimenkul satışları gerçek değer üzerinden yapılabilecek!


Geri Dön