19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektöründe talepler değişti!

Gayrimenkul sektöründe talepler değişti!

Döviz kurlarındaki artışın sürmesi halinde özellikle ticari gayrimenkul pazarında yabancıların giderek daha fazla söz sahibi olmaya başlayacağına dikkat çekildi. Peki ticari gayrimenkul piyasasında son durum ne?



Son birkaç senedir dövizdeki yüksek artış ve TL'nin aşırı değer kaybı yabancı yatırımcıların ticari gayrimenkullere olan talebini artırdı ve yabancılar bu alandaki gayrimenkul yatırım fırsatlarına odaklandı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ticari Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (TİGAYAD) Genel Başkanı İsmail Akartürk, “Dövizdeki bu artış bu şekilde devam ederse yabancıların ticari gayrimenkul piyasasında hakim rol oynamaları bile beklenebilir” dedi.

Gayrimenkul sektöründe talepler değişti!

“Özellikle TL'nin değer kaybettiği bu dönemde yabancı yatırım fonları Türkiye' de birikimlerini değerlendirmek üzere bize başvurularda bulunuyor” ifadelerini kullanan TİGAYAD Başkanı Akartürk, “Dünyanın önde gelen yatırım fonlarından Templeton gibi birçok yatırım fonu ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yoğun yatırım talepleri alıyoruz ve şu an için gelen bu talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Tüm bunları düşününce mesleki kariyerim boyunca hiç bu kadar yabancı fon talebi ile karşılaşmadım diyebilirim” açıklamasında bulundu.

Gayrimenkul sektöründe talepler değişti!

KİRA GETİRİSİ YÜKSEK

Yabancılara gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarının doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına kıyasla senenin ilk yarısında; 2018'de yüzde 43 iken, 2019' da yüzde 46'ya, 2020'de yüzde 55'e ve 2021'de ise yüzde 59'a ulaştığını belirten Akartürk, “Yabancı sermayeli gayrimenkul yatırımlarının içerisinde ise ticari gayrimenkul yatırımlarının giderek arttığı tespit edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Akartürk, ticari gayrimenkule olan talebin sebeplerini; yüksek kira getirili olması, konuta göre daha az masraflı olması, seneler itibari ile daha yüksek şekilde değerlenmesi ve kiracılarının ödeme gücünün daha yüksek olması şeklinde açıkladı. 

Gayrimenkul sektöründe talepler değişti!

Yüzde 48'lik artış yaşandı

2021'in ikinci çeyreğinde 731 milyon dolarlık yabancı sermayeli gayrimenkul yatırımı yapıldığına vurgu yapan TİGAYAD Başkanı İsmail Akartürk, “2020 yılı aynı döneminde 495 milyon dolarlık yatırım girişine kıyasla 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 48 oranında artış görünmektedir. Buna göre ikinci çeyrekte yaklaşık 236 milyon dolarlık ilâve bir yatırım artışı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de her sene 750 bin konuta ihtiyaç var!

2022 konutta üretim yılı olacak!

Gayrimenkul iyi bir yatırım mı?


Geri Dön