24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 1. taksiti 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı 1. taksiti 2015!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun 70. maddesine göre, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı 1. taksiti 2015 ne zaman ödenir?



Gayrimenkul sermaye iradı 1. taksiti 2015!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun 70. maddesine göre, bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı oluyor.


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameyi ise belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler veriyor.


2015 yılında uygulanacak gayrimenkul sermaye iradı istisna tutarı, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde yayımlandı.


Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi.


Buna göre, 2014 yılı içerisinde 3.600 TL'den yüksek miktarda gelir elde eden kimselerin 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri ve 1. taksitini 31 Mart'a kadar ödemeleri gerekiyor.



Kira geliri olup kirada oturanlar vergi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön