19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı 2015..



Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor.


Vergi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Buna göre, 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihlerinde elde edilen gayrimenkul kira gelirleri için vergi ödenecek.


Yılda iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken gayrimenkul sermaye iradının ilk taksiti Mart ayında ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. 


Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameyi ise, belirlenen istisna bedellerinden yüksek gelir elde edenler ödüyor.


Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinde yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi.


Veyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART -25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor. 1. taksit ödemeleri de ayın 31'inde son buluyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön