29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?



Gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Vergiyi,  kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılar ödüyor.


Kira bedelinin istisna sınırını aşması halinde vergi ödeniyor. Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. Buna göre;

-Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

-Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, yıllık beyanname vermek ile mükellef oluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı için öncelikle 25 Mart'a kadar beyanname veriliyor. Gelir Vergisinin 1. taksiti 31 Mart'a kadar;

Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden ödenebilliyor.



Gayrimenkul sermaye iradı rehberi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön