26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı ödemesi!

Gayrimenkul sermaye iradı ödemesi!

Taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alan gayrimenkul sermaye iradı mesken ve işyerlerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı ödemesi nasıl yapılır?



Gayrimenkul sermaye iradı ödemesi!

Gayrimenkul sermaye iradı, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Söz konusu vergi mesken ve işyerlerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor.


Ancak vergiyi gayrimenkulünü kiraya veren her malik ödemiyor. Her sene gayrimenkul sermate iradı istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler vergi ödemelerinden muafken; bu tutarın üstünde gelir elde edenler vergi yükümlüsü oluyor. Peki gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı ödeme süreci, istisna bedelinden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vermesi ile başlıyor. Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi için istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.


Beyan, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de yapılabiliyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2014 Kira Gelir Vergisi Rehberine göre beyannameler için istisna tutarı şu şekilde açıklanıyor:


Mesken istisna bedeli:

2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyeri istisna bedeli:

2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri, Mart ayında yapılırken; ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön