19 / 04 / 2024

Gayrimenkul üzerindeki haciz nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki haciz nasıl kaldırılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bize 20 adet tapulu tarla miras kaldı. Kardeşime vekalet verdik, o da gitti satış yapacağı vaadi ile birilerinden para aldı ve satış yapmadığı gibi paraları da iade etmedi. Bizim paylarımızda haciz mevcut. Bu nasıl kaldırılır?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Bize 20 adet tapulu tarla miras kaldı. Bir kardeşime vekalet verdik, o da gitti satış yapacağı vaadi ile birilerinden para aldı. Sonra satış yapmadığı gibi paraları da iade etmedi. Bizim paylarımızda haciz mevcut. Bunun kaldırılması için ne yapabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babadan yaklaşık 20 adet tapulu tarla biz kardeşlere miras kaldı. Bir kardeşime vekalet verdik, o da gitti satış yapacağı vaadi ile birilerinden para aldı.

Sonra satış yapmadığı gibi paraları da iade etmedi. Ama alacaklılar elbirliği mülkiyetinde iken bir parsele haciz koydular.

Sonra paylı mülkiyete dönüldü ama bizim paylarımızda haciz mevcut. Bunun kaldırılması için ne yapabilirim? H. T. 

Gayrimenkul üzerindeki haciz nasıl kaldırılır?

Okuyucumun anlattığı olay detaylı bir incelemeyi gerektiriyor. Belgeleri incelemeden verilecek yanıt yanıltıcı olabilir. Zira olayı karmaşık yapan iş birinci cümlede. Kardeşe vekaletname verilmiş. Vekaletnamelerdeki yetki nereye kadar verildi? Vekaletnamenin içeriği ne idi?

Önce bunu bilmem lazım. Çok geniş yetkiler verilen bir vekaletname ile muhtelif işler yapılabileceği için okuyucumun da sorumluluğu doğmuş olabilir.

Çok sınırlı yetki verilmiş olmasına karşın yetki aşılarak yapılan işlemler de olabilir. O zaman okuyucumun sorumluluğu olmaz.

★ ★ ★ ★ ★

Öte yandan yapılan borçlanma işlemlerinin ne olduğunun da bilinmesi lazım. Okuyucum herhangi bir şekilde borçlandırılmamış ise ve hataen hissesine haciz tatbik edilmiş ise önce haczi koyan icra dairesinden kaldırılmasını talep edecek.

Olumlu yanıt alamazsa icra hukuk mahkemesine başvurup talebini orada yineleyecek. Bütün bunlardan sonuç almaz ise genel mahkemelerde dava konusu yapacak.

Ama bunları yapmadan önce eldeki belgeleri bir meslektaşıma incelettirecek. Bir daha da öyle her isteyene istediği gibi vekaletname vermeyecek.


Geri Dön