19 / 03 / 2024

Gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi!

Gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemin bir dairesi vardı, annem vefat etti. Diğer kardeşim bu evde oturmaya devam etti. Ben kira istiyorum vermiyor, ortaklığın giderilmesi taleplerinde ise ev değerinin altında satılacak. Ne yapmalıyım?' sorusunu yanıtladı.



Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annemin bir dairesi vardı, annem vefat etti. Diğer kardeşim bu evde oturmaya devam etti. Ben kira istiyorum vermiyor, ortaklığın giderilmesi taleplerinde ise ev değerinin altında satılacak. Ne yapmalıyım?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Annemin sahibi olduğu bir daire vardı, iki erkek kardeşim ile birlikte bu dairede oturuyorlardı. Önce kardeşlerimden biri, sonra da annem vefat etti. Diğer kardeşim bu evde oturmaya devam etti. Ben kira istiyorum vermiyor, satmak istiyorum katılmıyor, ortaklığın giderilmesi taleplerinde ise dairenin değerinin altında satılacağını biliyorum. Ne yapacağıma karar veremedim, ne yapmamı önerirsiniz? ● F. K.

Gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi!

Okuyucum hukukçu gibi bütün ihtimalleri değerlendirmiş, ancak yapacağı şey bunlar arasından birini seçmek. Kullanan kardeşten kira bedeline eşdeğer bir kullanma bedeli talep edebilir. Bunun için dava açmak gerekir, geçmiş beş yıllık kullanma bedeli talep eder ve bu kullanma bedelinin kendi hissesine düşen miktarı kadarının tahsilini ister. Ödenmeme durumunda malvarlığına haciz tatbik eder. Bu kardeşin mali durumunun bozuk olduğundan da söz etmiş, bu halde haciz tatbik edeceği varlığı, bu evdeki hissesi olabilir. Bence bu kardeş bu evdeki hisseyi kaybetmemek için bulup buluşturup mahkemece tayin edilecek kullanma bedelini ödeyecektir. Deyin ki ödemedi, sonraki dönem için yine kullanma bedelini talep ederek yeni bir dava ve yeni bir takiple alacaklı olduğu miktarı arttırabilir.

Bunun dışında okuyucumun ikinci ihtimal olarak öne sürdüğü ortaklığın giderilmesi talebi. Bunun için elbette dava açmak lazım ve bu davanın sonunda bir daire ikiye bölünüp paylaşılamayacağı için satışına gidilecek. Satışta çoğunlukla gayrimenkuller tam değerini bulmayabilir ama bu gün tüm değeri sıfırlanmış halde bunlardan birini tercih edeceksiniz ve ona göre bir karara varacaksınız. Sizin düşündüğünüz yollardan başka bir dördüncü yol düşünemiyorum.


Geri Dön