26 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor!

Gayrimenkulde yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor!

Ev almak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiren KDV düzenlemesinde yeni müjde geldi. İşte detaylar...



Kısmi hareketlilik yaşanabilir

Yaptığı açıklamada milyonlarca kişinin beklediği düzenlemenin 1 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe gireceğini kaydeden Görkem Öğüt, söz konusu yeni düzenlemenin bu tarihten itibaren alınan ruhsatlar için geçerli olacağını söyledi. 

Bu tarihten önce alınmış OLAN ruhsatlar için mevcut hükümlerin geçerli olacağını dile getiren Görkem Öğüt söz konusu bu iki düzenlemeye bakıldığında lüks konut segmenti için bir düşüş öngörülebilirken alt-orta segment için KDV artışından dolayı fiyatlara yansıyacak bir miktar artış olabileceğini kaydetti. Öğüt merakla beklenen düzenlemenin fiyatlarda dramatik bir iniş çıkıştan ziyade kısmi hareketlilik sağlayacağını da kaydetti.

Gayrimenkulde yeni dönem 1 Nisan da başlıyor!

Konutta yüzde 116, konut imarlı arsa/arazide yüzde 47,10 değer artışı 

Yaptığı açıklamada son dönemlerde ciddi bir biçimde artış gösteren inşaat maliyetleri, kurdaki dalgalanmalar gibi sebeplerin konut fiyatlarında artışa sebep olduğunu söyleyen Öğüt, Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu ay resmen açıkladığı son verilere göre İnşaat maliyet endeksinin 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,24 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,91 arttığını söyledi.

Öğüt yaptığı açıklamada bir önceki aya göre malzeme endeksnin yüzde 10,12, işçilik endeksinin yüzde 33,83 arttığını söyleyerek, bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksinin  yüzde 98,20, işçilik endeksinin yüzde 41,02 arttığını kaydetti. 

Yine merakla beklenen Endeksa verilerine göre, ülkemizde son 1 senede konutta yüzde 116, konut imarlı arsa/arazide yüzde 47,10 değer artışı yaşandı.

Gayrimenkulde yeni dönem 1 Nisan da başlıyor!

Ülkemizde konut ihtiyacını belirleyen iki önemli etken olduğuna belirten Öğüt sözlerini şu şekilde tamamladı: “Afet, kentsel dönüşüm gibi durumlar, nüfus artışı ve kentleşme oranı konut ihtiyacını etkilerken aynı zamanda konutun yapısının da dönüşmesine sebep oluyor. Ülkemizde kentleşme artarken diğer yandan hane halkı büyüklüğü yıllara göre istikrarlı şekilde küçülüyor. Bu düşüşün yansıması olarak ortalama konut metrekareleri de azalıyor. Bu düzenlemenin etkilerini tahmin edebilmek için de 150 metrekarenin altındaki ve üstündeki konut sayılarını bilmek gerekir. Türkiye’deki yapı stokunun ve yeni yapılan evlerin çoğunluğu 150 metre kare altındaki yapılardan oluşuyor.  Düzenlemedeki diğer maddelere bakarsak, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda 150 metrekareye kadar %1, aşan kısmı için %18 KDV tahakkuku yapılacak. İnşaatta önemli bir üretim maliyeti kalemi olan arsa ve arazilerin KDV oranının %18’den 8’e indirilmesi de dikkat çeken düzenleme maddelerinden. Önümüzdeki günlerde düzenlemelerin satın almaya etkisini ve yeni düzenlemeler yapılıp yapılmayacağını hep birlikte takip edip, gözlemleyeceğiz. “

Konutta KDV indirimi kimlere avantaj sağlayacak? İşte ayrıntılar! 

Konutta yeni KDV sistemi fiyat avantajı sağlayacak mı?

Ev alacaklar dikkat! Konutta KDV indirimiyle neler değişecek?


Geri Dön