23 / 04 / 2024

Gayrimenkule talep artıyor!

Gayrimenkule talep artıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Birgül Sarsın Dokuzcan sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede gayrimenkule talebin artacağını söyledi.



Döviz kurlarında yaşanan artışla beraber gayrimenkul fiyatları da günden güne artıyor. Açıklanan rakamlarla doğru orantılı olarak talepteki artış da dikkat çekti. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Birgül Sarsın Dokuzcan sektörde 2021'i rakamlarla masaya yatırdı ve yaklaşan 2022 yılına dönük tahminleri de anlattı.

Gayrimenkule talep artıyor!
 
Konut fiyatları yüzde 55 oranında arttı

Resmi olarak açıklanan TÜİK verilerine göre, konut satışları bu sene Ekim'de geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14,9 oranında artış gösterdi. Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, ülkemizde kiralık konutların ortalama fiyatı yıllık olarak yüzde 43, satılık konutların fiyatları da yıllık olarak yüzde 55 arttı. Merakla beklenen rakamlara göre, Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir’de satılık konut fiyatlarındaki artış sürdü. Bursa’da uzun bir zamandır hareketlenme göstermeyen kiralık fiyatları, Ekim'de yükseld. Bursa yıldan yıla ortalama yüzde 67 artışla en çok kiralık konut aranan kentler arasında zirveye oturdu. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, yıllık satılık fiyat değişiminde yüzde 55 ile mega kent İstanbul, yüzde 47 ile Antalya ve yüzde 39 ile  İzmir  ilk sıralarda yer aldı.

 

Her 4 satıştan 1'i yabancıya yapıldı

 
Gayrimenkul Uzmanı Birgül Sarsın Dokuzcan sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede 2021 yılının ilk 10 ayının rakamları masaya yatırıldığında satışı gerçekleştirilen 43 bin 372 adet gayrimenkulün  yüzde 23'lük kısmının yabancı yatırımcıya gerçekleştiğini söyledi. Yine açıklanan verilere göre, bunların büyük kısmının vatandaşlık için yapıldığını kaydeden Dokuzcan şöyle konuştu: "Bu satışlarda İstanbul,  Antalya,  Ankara ilk 3 sıradaki iller. İstanbul'da Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri ilk 3 sırada yer alıyor. Yabancı yatırımcının vatandaşlık için aldığı gayrimenkullerin %81 gibi bir oranı İstanbul'da. En çok gayrimenkul alan yabancıların ülkeleri sırasıyla İran, Irak ve Rusya Federasyonu olarak görülüyor."

Gayrimenkule talep artıyor!
 
Talep artıyor

 

Gayrimenkul Uzmanı Birgül Sarsın Dokuzcan yaptığı değerlendirmelere şu şekilde devam etti: "Fiyatlardaki hızlı artış ve kredi faizlerindeki gerileme gayrimenkul alanına yatırım yapmak isteyenleri cezbediyor.  Dün alım yapan bugün ''ucuza aldım'' derken bugün alacak olan da yarına aynı gözle bakıyor. Özellikle yeni inşaatların bitmesiyle inşaat malzemelerinde yaşanan artışların yeni gayrimenkullerin satış bedellerine yansıtılması  bu farkı daha görünür hale getirecek. Kasım ayı içerisinde İstanbul'da yüzde 12, İzmir'de yüzde 10 ve bu illeri takiben  Ankara  ve Antalya'da %7 fiyat artışı gerçekleşti. Bu artış eğilimi fiyatlar daha çok yükselmeden gayrimenkul alma ihtiyacını tetikleyeceğinden alım talebinin artması bekleniyor.

 

2022 yılında fiyatların yüzde 45 artması bekleniyor

 

Kasım ayında tüm Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarında  gözlenen fiyat artışı ile birlikte aynı ayın sonunda oluşan kur değişimi rakamları yükseltmeye devam ediyor. Önümüzde aylarda bu artışın yüzde 20-25 seviyelerinde olması ve 2022'nin geneline  bu artışın yüzde 45 seviyelerinde devam etmesi bekleniyor. Kasım ayı içerisinde gayrimenkul fiyatları %10 seviyesinde artış gösterdi. Yıl içerisinde ilk 10 aya baktığımızda İstanbul başta olmak üzere yüzde 93 seviyesinde bir artış gerçekleşmiş durumda."

Gayrimenkul sektörü 2022'de hareketlenecek!


Geri Dön