18 / 04 / 2024

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar nelerdir, yanıtı ve konu ile ilgili hususlar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından elde edilen değer artış kazancının olması halinde, bazı kıstaslar göz önünde bulundurularak vergi ödemesi talep ediliyor. Verginin talep edilebilmesi için gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği hususlar dikkate alınıyor.


Buna göre gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutuluyor.


Değer artış kazancı kapsamında yer alan mal ve haklar şu şekilde sıralanıyor.

* Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

* Voli mahalleri ve dalyanlar, 

* Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

* Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Bu noktada üzerinde durulması gereken bir diğer husus ise şu şekilde karşımıza çıkıyor. Bedelsiz olarak ya da veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Gayrimenkullerin iktisap bedelinin tespiti 

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde iktisap bedeli, elden çıkarılan gayrimenkullerin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.


2006 yılının Ocak ayından itibaren toptan eşya fiyat endeksi yerine, üretici fiyat endeksi yayımlanıyor. Bu nedenle 01.01.2006 tarihinden sonra yapılan endekslemelerde toptan eşya fiyat endeksi yerine, üretici fiyat endeksi dikkate alınıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön