25 / 04 / 2024

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti. İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı.



5'inci Yargı Paketi'nde yer alan kanuna göre, iş yoğunluğunun veya personel sayısının çok olduğu icra dairelerinde dairenin düzenli, uyumlu ve verimli çalışmasına katkı sağlamak için Adalet Bakanlığı tarafından, icra müdür ve müdür yardımcıları arasından, icra müdürünün yetkilerini haiz bir "icra başmüdürü" görev alabilecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; iş yoğunluğunun veya icra dairesi sayısının çok olduğu kentte Adalet Bakanlığı tarafından yetki çevresi de belirlenmek koşulu ile bir veya birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilecek. Başkanlıkta bir başkan ile yeteri kadar başkan yardımcısı olacak. Başkan birinci sınıf olmuş, başkan yardımcısı ise birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları arasından muvafakatleri alınarak Bakanlık tarafından atanacak. Ek olarak başkanlıkta yeteri kadar icra başmüdürü, icra müdürü, icra müdür yardımcısı, icra katibi ve memura görev verilecek.

Başkanlık, icra dairelerinin gözetim ve denetimlerini gerçekleştirecek, idari işlerine bakacak, mevzuatla verilen görevlerde bulunacak. Bu hüküm iflas daireleri ile iflas dairelerinde görevli görevliler hakkında da uygulanacak.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

İcranın geri bırakılması kararında yerel mahkemeye yetki

İcranın geri bırakılması kararını alma yetkisi, kanun yolu aşamasına göre bölge adliye mahkemesi veya Yargıtaydan alınarak takibin gerçekleştiği  yer icra mahkemesinde olacak. İcranın geri bırakılması kararının, istinaf ve temyiz aşamaları bakımından ayrı ayrı alınması usulü ise muhafaza tutulacak.

Bölge adliye mahkemesi tarafından istinaf başvurusunun kesin olarak esastan reddi kararı alınması halinde alacaklının istemi üzerine, başka bir işleme gerek olmaksınız teminata konu olan para alacaklıya verilecek.

İstinaf başvurusunun esastan reddine yönelik karara karşı temyiz yolunun açık olması durumunda icranın geri bırakılması kararının etkisi, temyiz yoluna başvurma süresinin bitmesine kadar sürecek.

Haczi yapan memur, sicile kayıtlı mallar hariç olmak üzere haczettiği malın kıymetini takdir edecek, gerektiğinde bilirkişiden yardım alabilecek.

Haczedilmiş ancak muhafaza altına alınmamış mallar satış isteği üzerine muhafaza altına alınacak veya ihale alıcısına teslime hazır duruma getirilecek, aksi takdirde satış gerçekleşmeyecek.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

1 yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilecek

Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren 1 yıl içinde haczolunan malın satışını talep edebilecek. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabi tutulacak. Bir senelik süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı açısından bir yıllık sürenin bitmesinden itibaren bir yıl daha uzayacak. Satış talebiyle beraber kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak ödenmesi zorunlu tutulacak.

Satış talebiyle beraber peşin olarak ödenen miktarın satış işlemleri sırasında yetersiz kaldığı ortaya çıkarsa icra müdürü tarafından satış isteyene 15 günlük süre tanınıacak ve bu sürede eksik miktar tamamlanmazsa satış talebi vaki olmamış kabul edilecek.

Belirtilen giderler Adalet Bakanlığı tarafından her yıl yürürlüğe konulan tarifede belirlenecek.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Rızaen satış yetkisinin şartları

Borçlunun borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüdü veya alacaklı ile borçlunun hacizden önce ya da sonra borcun taksitlendirilmesi için yapacakları sözleşme sebebiyle icra dairesinde düzenlenecek tutanak veya kağıt, damga vergisinden istisna tutulacak.

Yasayla, talebi halinde borçluya, haczedilen malın rızaen satışı amacıyla yetki tanınıyor . Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini istenecek. Kıymet takdiri yapılmaması halinde borçlu da kıymet takdiri yapılmasını talep edebilecek. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinin ardından cebri satış işlemlerini durdurarak borçluya 15 günlük süre tanınacak. Borçluya verilen sürenin başlangıcından icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı açısından satış isteme süresi işlemeyecek.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzde 90'ına karşılık olan miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamayacak.

Borçluyla anlaşan alıcının, belirlenen bedeli borçluya verilen 15 günlük süre içinde dosyaya ödemesi durumunda icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılması yönünde karar alınması için dosyayı derhal icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç 10 gün içinde yapacağı inceleme neticesinde dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verecek. Kabul kararı ile beraber malın mülkiyeti alıcıya geçecek ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri yapılacak. Ret kararı alınması durumunda yatırdığı bedel alıcıya geri verilecek.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Elektronik ortamda açık artırmaya ilişkin hükümler

Kanunda, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışa yönelik hükümler de düzenleniyor. Haczolunan malın satışı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne entegre elektronik satış portalında açık artırma suretiyle gerçekleşecek. Açık artırmada teklif verme süresi 7 gün olacak.

Açık artırma, ilanda belirtilen gün ve saat aralığında ve teklif verme yoluyla gerçekleşecek. Teklif verenlerin kişisel bilgileri, artırma süresi içinde bilişim sistemini işleten kamu görevlileri hariç hiç kimse tarafından görülemeyecek ve bilişim sisteminde yer almayacak..

Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde birinden ve her halde en az 100 TL olacak.

Açık artırmada en yüksek teklifi sunan, artırma süresi içinde kendisinden yüksek bir teklif verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatını geri alamayacak.

Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi durmunda açık artırma bir defaya mahsus olmak üzere 10 dakika uzatılacak.

Elektronik satış portalında satış işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine engel olan veya elektronik satış sistemi ile ihale alıcılarının hak ve menfaatlerine zarar veren internet siteleri hakkında, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Elektronik satış portalının işleyişini ya da güvenliğini riske  sokan veya satış portalına erişimi kısıtlayan ya da zorlaştıran nitelikte eylemler yapan gerçek ve tüzel kişilerin, satış portalına girişi Adalet Bakanlığınca 3 ay süreyle engellenecek. Engelleme işlemi, derhal uygulanmaya başlanacak ve satış portalının ilgili kişilerin görebileceği bir bölümünde açıklanacak. Bu işleme karşı, duyuru tarihinden itibaren 15 gün içinde Kabahatler Kanunu hükümleri uyarı gereğince sulh ceza hakimliğine başvurulabilecek. Hakim, başvuruyu ivedi olarak karara bağlayacak. Başvurunun yapılmış olması ihalenin tamamlanmasına engel olamayacak.

Teklif verme süresi içinde bilişim sisteminin bakımı veya iyileştirilmesi için gerekli olan işlemler yapılabilecek. Bu işlemler, ihalenin geçerliliğine bir etki etmeyecek.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Haczedilen malın satışına ilişkin hazırlık işlemleri

Yasayla, haczedilen malın elektronik ortamda satışına yönelik hazırlık işlemleri de yeniden belirleniyor.

Buna göre birinci ve ikinci artırmanın olacağı gün ve saat aralığı, başlangıç tarihinden en az 15 gün önce duyurulacak. Elektronik satış portalında yapılacak ilan, artırmanın bitimine kadar erişime açık tutulacak. İkinci artırmanın başlangıç tarihi, birinci artırmanın bitimi tarihinden itibaren bir aydan uzun olmayacak şekilde belirlenecek.

İlanın şekli ve gazete ile yapılıp yapılmayacağı icra dairesince alakadarların menfaatlerine en uygun geleni nazarıdikkate alınarak tayin olunacak. İlanın yurt düzeyinde yayımlanan bir gazete ile yapılmasına karar verilmesi halinde bu ilan satış talebi tarihinde tirajı 50 bin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biriyle yapılacak.

Gazete ile yapılacak ilanlara satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, önemli vasıfları, muhammen kıymeti ve olduğu yer, birinci ve ikinci artırmanın yapılacağı gün ve saat aralığı ile artırmaya yönelk bilgilerin bulunduğu elektronik satış portalı yazılacak. İcra dairesince yapılması zaruri ilanlar dışında, taraflar elektronik satış portalında yer alan ilan metnini, masrafı kendilerine ait olmak üzere, diledikleri vasıtalarla duyurulacak. Ancak hususi mahiyetteki bu ilan resmi muameleye tesir etmeyecek.

İlan edilen metinler arasında farklılık olması durumunda elektronik satış portalında ilan edilen metin esas alınacak.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Elektronik satış portalında yapılacak ilanda şu hususlar yer alacak:

- Satılacak malın cinsi, mahiyeti, önemli vasıfları, muhammen kıymeti, bulunduğu yer ve varsa görselleri ile artırma şartnamesinde yer alan diğer bilgileri,

- Artırmaya katılabilmek için mahcuzun kıymetinin yüzde 10'unu karşılayacak tutardaki teminatın satışı yapan icra dairesinin banka hesabına ödenmesi zorunlu olduğu, teminatın nakit olması halinde en geç artırma süresinin bitiminden önceki gün saat 23.30'a kadar yatırılması gerektiği,

- Gösterilecek teminatın teminat mektubu olması durumunda , artırmaya katılacakların, en geç artırma süresinin bitiminden önceki iş günü mesai bitimine kadar satışa konu mahcuzun kıymetinin yüzde 10'unu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubunu, satışı yapan icra dairesine tevdi etmelerinin zorunlu olduğu,

- Temsilci vasıtasıyla artırmaya katılacakların, en geç artırma süresinin bitiminden önceki iş günü mesai bitimine kadar satışı yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu tutulduğu,

- Hisseli satışın mümkün olduğu hallerde açık artırma konusu malı belirli paylarla satın almak isteyen müşterek alıcıların, en geç artırma süresinin bitiminden önceki iş günü mesai bitimine kadar satışı yapan icra dairesine müracaat etmelerinin zorunlu olduğu,

- Satış talep eden ve artırmada olmak isteyen alacaklı ile ortaklığın satış suretiyle giderilmesinde artırmaya katılmak isteyen pay sahibinin, en geç artırma süresinin bitiminden önceki iş günü mesai sonuna kadar satışı yapan icra dairesine müracaat etmeleri durumunda alacağın veya ortaklık payının teminatı karşıladığı miktar kadar kendilerinden teminat alınmayacağı,

- Koşullar yerine gelmişse malın en yüksek teklif verene ihale edileceği,

- Elektronik satış portalında verilecek tekliflerin haczedilen malın muhammen kıymetinin yüzde 50'si ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ek olarak paraya çevirme ve paylaştırma masraflarını geçmesi gerektiği,

- İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması halinde, alınan teminatın iade edilmeyip öncelikle satış masraflarından düşülmek üzere alacaklarına mahsuben hak sahiplerine ödeneceği,

- Asgari ihale bedelinin teklif edilmemesi sebebiyle ihalenin gerçekleşmediği veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini ödememesi sebebiyle ihalenin iptal edildiği hallerde ikinci artırmanın ilk açık artırmadaki şartlar çerçevesinde tekrar yapılacağı,

- İhale alıcısının, satış bedelinin tümünü ihalenin gerçekleştiğine yönelik  tutanağın elektronik satış portalında duyurulduğu tarihten itibaren en geç 7 gün içinde icra dairesi hesabına ödemesi gerektiği,

- Satışa katılanların bütün ekleriyle beraber şartnameyi görmüş ve içeriğini kabul etmiş sayılacakları,

- İhalenin kesinleşmesi üzerine malın tescil ve teslim işlemlerinin gerçekleşeceği.

İhalenin kesinleşmesi üzerine taşınırın ihale alıcısına teslimi veya sicile kayıtlı malın ihale alıcısı adına tescili, damga vergisi ve katma değer vergisinin yatırılmasının ardından yapılacak.

Avukatların meslekleriyle ilgili işledikleri suçlar bakımından istinaf kanun yolunda kesinleşen kararlara temyiz kanun yolu açılıyor. Ancak bu düzenleme, 15 Temmuz 2020'den önce verilmiş kesin nitelikteki kararlar açısından uygulanamayacak. Cezası infaz edilmekte olan hükümlüler, bu madde hükümlerinden yararlandığı takdirde tutukluluğunun sürüp sürmeyeceği hususunda hükmü veren ilk derece mahkemesi tarafından değerlendirme yapılacak.

Hakim ve savcılık adaylığına atanma koşullarından, "alışılmışlığın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak" şartı kaldırılıyor.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Cebri icra satışlarının elektronik ortamda yapılması

İcra ve İflas Kanunu'ndaki değişiklikle, cebri icra satışlarının elektronik ortamda gerçekleştirilmesine paralel şekilde haczedilen malların ihale usulü, bununla uyumlu duruma getiriliyor. Buna göre, birinci ve ikinci ihale, icra müdürünce, ilanda açıklanan gün ve saatte, haczedilen malın muhammen tutarının yüzde 50'si üzerinden açılacak. Şartların yerine getirilmesi durumunda mal, en yüksek teklif verenin olacak. 

Artırmanın bittiği tarih ve saatte koşulların bulunması durumunda, mal en yüksek teklif verene ihale edilecek ve malın mülkiyeti ihale alıcısının olacak. İcra müdürü artırmanın sona ermesinden sonraki ilk iş gününde artırmanın sonucunu ortaya koyan bir sonuç tutanağı hazırlayarak tutanaktaki bilgileri aynı gün satış portalında duyuracak. İhalenin sonucuyla ilgili bu tutanakta, artırmanın ne zaman bitirildiği, en yüksek teklifi sunana malın ihale edildiği, tutanağın ilanından itibaren 7 gün sürede ihale tutarının ödenmesi gerektiği ya da kanun kapsamındaki koşulların yerine getirilememesi sebebiyle ihalenin yapılamadığı hususları ifade edilecek. 

Satış isteği, teklif vermenin başlamasının ardından geri alınamayacak ve teklif sunma zamanının tamamlanana kadar borcun tamamen ödenmesi durumunda satış durdurulacak. 

İcra müdürü, asgari ihale tutarının sunulmadığı, en yüksek teklif verenin ihale tutarını ödemediği ya da teklif verme süresi sona ermeden önce borcun ödendiği durumlarda, ihalenin gerçekleştirilmediğini ya da iptal edildiğini tutanakla belirleyecek. Asgari ihale tutarının teklif edilmediği ya da en fazla teklif sunanın ihale tutarını ödemediği durumlarda ikinci artırma, birinci artırmadaki koşullar kapsamında daha önce duyurulan tarihte başlayacak.

Artırmada, alıcı çıkmazsa ya da bu maddede yazılı koşullar gerçekleşmezse alacaklı, önceki satış istediğinden kalan satış isteme süresi içinde satış günü verilmesini isteyebilme hakkına sahip olacak. Satış isteme süresi satış isteğiyle beraber duracak ve duran bu süre, ihalenin gerçekleştirilmediğine ya da iptal edildiğine ilişkin tutanak tarihinden itibaren kaldığı yerden işleyecek.

İcra müdürü, artırma gerçekleştirildikten sonraki ilk iş gününde elektronik satış portalından ortaya çıkan teknik nedenlerle, artırmanın son on dakikasında teklif verilemediğini satış portalı kayıtlarından belirlerse artırma süresi bir gün uzatılabilecek, kararda artırmanın başlayacağı ve biteceği zaman belirlenecek. Bütün bu hususlar satış portalı üzerinde açıklanacak. Bu durumda artırmanın başlangıç tarihi, artırma süresinin uzatılmasına karar verildiği tarihten itibaren üç günü aşamayacak. Bu sürede, daha önce en yüksek teklif sunan teklifiyle bağlı olacağı gibi yeni istekliler de teminatı ödemek şartıyla artırmaya katılım gösterebilecek.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Taşınır ihalesine ilişkin değişiklikler taşınmazlar için de geçerli olacak

Hem taşınmazlar hem de taşınırlarda ihale alıcısı, ihalenin feshi istenmiş olsa dahi artırma sonuç tutanağının ilanından itibaren 7 gün süreyle satış tutarını nakit ödemekle yükümlü tutulacak. Satışı yapılan malın teslimi ihale kesinleşmeden yapılmayacak ve resmi sicilde alıcı adına tescili gerçekleştirilmeyecek. 

Yasayla, taşınır malların satışıyla ilgili gerçekleştirilen ihale usul ve esaslarına ilişkin bazı değişiklikler, taşınmaz mallar için de geçerli sayılacak.

Elektronik satış portalında duyurulacak satış ilanında, varsa ipotek sahibi alacaklılarla diğer ilgililerin, taşınmaz üzerindeki haklarını 15 gün süre içinde icra dairesine bildirmeleri gerekli tutulacak. Aksi durumda hakları tapu siciliyle sabit olmadıkça satış tutarının paylaşmasına dahil olmayacaklar ve bu hususlar irtifak hakkı sahipleri için de geçerli sayılacak. 

Kıymet takdiriyle ilgili şikayet yetkisiz icra mahkemesine yapılırsa icra mahkemesi evrak üzerinde incelemede bulunarak başvuru tarihinden itibaren en geç 10 gün süre içinde yetkisizlik kararı alacak ve masrafını gider avansından karşılamaayacak şekilde dosyayı, resen yetkili icra mahkemesine yollayacak. Böylece kıymet takdiriyle ilgili şikayetin yetkili mahkemece bir an önce ele alınmasına imkan verilecek. 

İhale alıcısının isteği üzerine icra dairesi, satışı gerçekleştirilen gayrimenkulde kira sözleşmesine bağlı şekilde oturan kişiye kira tutarını, diğer durumlardaysa taşınmazı kullanan kişiye bilirkişi tarafından belirlenen aylık kullanım tutarını icra dairesine yatırması emrini verecek. İhtara karşın tespit edilen tutarın icra dairesine ödenmemesi durumunda, ilgili hüküm kıyasen uygulanacak ve depo edilen bedelin ihalenin sonucuna göre hak sahibine ödemesi yapılacak. Bu şekilde uygulamada sık sık karşı karşıya kalınan tereddütlerin giderilmesi planlanırken, ihale kesinleşinceye kadar gayrimenkulün ne şekilde saklanacağı ve idare edileceği konusunda icra dairesine yol gösterilmiş oluyor. 

İhalenin feshi davasını açabilecek kişiler, "tapu sicilindeki ilgililer", "resmi sicillerdeki ilgililer" şeklinde genişliyor. Sınırlı ayni hak sahiplerine de bu davayı açabilme fırsatı sunuluyor.

Satış talep eden alacaklı, borçlu ya da resmi sicilde kayıtlı ilgililerle sınırlı ayni hak sahiplerine dahil olmayan kişilerce ihalenin feshinin itenmesi durumunda, ihale tutarı üzerinden nispi harç alınacak ve isteğin reddi durumunda bu harcın iadesi yapılmayacak, ilgili kişilerin muhtemel zararına karşılık olacak şekilde ihale tutarının yüzde 5'i oranında teminat göstermesi koşulu bulunacak.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

İcra mahkemesi bazı durumlarda duruşma yapmadan karar verebilecek

Yapılan değişiklikle ihalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi, talep tarihinden itibaren 20 gün içerisinde duruşma yapacak ve eğer taraflar gelmeseler de icap eden kararı verecek. İhalenin feshi talebinin usulden reddi gereken durumlarda ise herhangi bir duruşma yapılmadan da karar verilebilecek.

İcra mahkemesi, satış isteyen alacaklı, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayıtlı olan ilgililer ve sınırlı ayni hak sahipleri ile pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler dışında kalan kişilerce talep edilmesi sebebiyle; satış isteyen alacaklı, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayıtlı olan ilgililer ve sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişiler bakımından feragat sebebiyle; işin esasına girerek talebin reddine karar verirse ihalenin feshini talep edeni, feshi istenilen ihale bedelinin yüzde 10'luk kısmına kadar para cezasına mahkum edecek.

Gerçekleştirilen düzenlemede para cezasına mahkum edilecek haller açık bir şekilde belirtiliyor. Bu kapsamda ihalenin feshi talebinin, borçlu, satış isteyen alacaklı, mahcuzun resmi sicilinde kayıtlı olan ilgililer ve sınırlı ayni hak sahipleri ile pey sürerek ihaleye iştirak edenler dışında kalan kişiler tarafından talep edilmesi sebebiyle ya da satış isteyen alacaklı, borçlu, mahcuzun resmi sicilinde kayıtlı olan ilgililer ve sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişiler bakımından feragat nedeniyle ya da işin esasına girilmek suretiyle reddine karar verilmesi durumunda ihalenin feshini talep eden, feshi istenilen ihale bedelinin yüzde 10'luk kısmına kadar kadar para cezasına mahkum edilecek.

İhale kesinleşmediği sürece ve ihale konusu mal alıcıya teslim edilmedikçe ya da teslime hazır duruma getirilmediği sürece ihale bedeli alacaklılara ödenmeyecek. İhale konusu malın teslim edilemeyeceği ya da teslime hazır duruma getirilemeyeceği durumlarda ihale, icra müdürü tarafından iptal edilerek ihale tutarı alıcısına ödenecek.

İhalenin feshi talebinde bulunulabilecek azami sürenin başlangıç tarihi, ihalenin gerçekleştirildiğine ilişkin kararın elektronik satış portalında ilan edildiği tarih şeklinde olacak.

Taşınmazın ihale alıcısı ismine tescil edilmesinden sonra tahliye işlemi yapılmadan taşınmaza malik olanlara da tahliye talep edebilme hakkı sağlanıyor.

Söz konusu Kanunla, uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi için, sıra cetvelinin tanzimi üzerine tebligatı alan hak sahibinin teminat mukabilinde alacağını tahsil edebileceğine ilişkin düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Böylece teminat mukabilinde alacağı tahsil edebilmek için sıra cetveline karşı şikayet ve itiraz aşamasına geçilmesine gerek olmadığı net bir biçimde ortaya konuluyor. Diğer bir taraftan banka teminat mektubunun "süresiz" olduğu da  açıklığa kavuşturuluyor.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

İhale tamamen elektronik ortama alınacak

Gerçekleştirilen düzenlemeyle ayrıca "İhalenin feshi ve farkının tahsili" maddesi de yürürlükten kaldırılacak. Söz konusu yasayla, gerçekleştirilen açık artırmada en yüksek teklif verilip de süresi içerisinde ihale bedelinin yatırılmaması durumunda alınan teminatın, takip borcu ve satış masrafları için dosyaya gelir kaydedilecek.

Merak edilen düzenlemeyle, İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik yapılarak ihalenin tamamiyle elektronik ortama alınması sağlanıyor. Söz konusu yönetmelikle çıkarılması gereken tarife, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 6 ay içerisinde çıkarılacak.

Haczedilen söz konusu malların elektronik ortamda satışlarına ilişkin hükümlerin uygulanmasına, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen şehir veya ilçelerde, buna ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlanacak ve en geç bir senenin sonunda ülke genelinde uygulamaya geçiliyor. Hükümlerin hangi şehir ya da ilçede ne zaman uygulanacağı Adalet Bakanlığının resmi internet sitesinde açıklanacak.

Çıkarılacak olan tarifenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten önce satış talep edilmiş olmasına karşın kıymet takdiriyle muhafaza ve satış giderlerinin tamamının yatırılmadığı durumlarda tarifenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir sene içerisinde tarifede belirlenmiş olan giderlerin yatırılması zorunlu olacak. Bu zaman içerisinde giderler peşin şekilde yatırılmazsa satış talep edilmemiş sayılacak.

İhalenin feshiyle ilgili değişiklikler, ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihte ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleriyle Yargıtayda görülen ihalenin feshi talepleri hakkında uygulanmayacak. Fakat ihale bedelinin yüzde 10'luk kısmına kadar para cezasına mahkumiyete ilişkin hüküm görülen ihalenin feshi talepleri hakkında da uygulanmış olacak. Temyiz kanun yolu incelemesi aşamasındaki dosyalar bakımından para cezasının oranına ilişkin değişiklik, tek başına bozma sebebiyapılamayacak. Yargıtay değişikliği uygulayarak bu hükmü de  düzeltebilecek.

 

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun!

Gayrimenkullerin icradan satış ihaleleri sil baştan!

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun!


Geri Dön