27 / 04 / 2024

Gaziantep Ekolojik Kent Projesi uluslararası zirvede alkışlandı!

Gaziantep Ekolojik Kent Projesi uluslararası zirvede alkışlandı!

Türkiye’deki çevreye duyarlı planlanan en büyük proje olan; Ekolojik Kent Projesi ilgi odağı oldu, yaptığı projeler ile takdir toplayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni bir projesini daha uluslararası panelde tanıttı



İstanbul’da Çevre Dostu Binalar Derneği tarafından düzenlenen “Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi”nde Gaziantep Ekolojik Kent ve Pasif Ev Projesi’nin tanıtımını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Sezer Cihan, Ekolojik Kent ve Pasif Ev projesinin detayları ile özelliklerini anlatan bir sunum yaptı.

 

Zirvede ekolojik kent ve pasif ev projelerini anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, zirveye kamu olarak davetli tek belediye olma özelliğini taşıdı.

 

Bu yıl ikincisi gerçekleşen ve açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yaptığı zirvede, iki gün boyunca yurt içi ve yurt dışında hayata geçirilen birçok proje tanıtıldı. Türkiye'deki  çevreye duyarlı planlanan en büyük proje olan; Ekolojik kent projesi  dinleyenlerin ilgi odağı oldu.

 

İmar Daire Başkanı Sezer Cihan, “Ekolojik kent olarak planlanan 32 milyon metre karelik alanda çevre dostu yeşil binalar yapacağız. Bu binaların yalıtımlı, yeşil çatılı, enerji ve su tasarruflu, minimum karbon salınımlı, doğayla uyumlu yapılar olacak. Şu anda tamamlama aşamasında olduğumuz Pasif Ev Projemiz ise ülkemizdeki ilk Passive House sertifikasına sahip yapı olacak. Pasif ev kendi enerjisinin tamamını güneş pillerinden kendi üreten, yağmur suyunu ve gri suları yeniden kullanan, ısıtma ile soğutmasını toprak ve su kullanarak gerçekleştiren, yüksek yalıtımlı, yeşil çatılı yapılardır.” diye konuştu.

 

Yaşanabilir bir kent için önemli çalışmalar yaptıklarını işaret eden Cihan, Türkiye’de son dönemlerde nüfusun önemli kesiminin şehir merkezinde yaşamaya başladığını belirtti.

 

Cihan, “Özellikle Gaziantep, ekonomik olanakları, tarihi ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkaran çalışmaları, çevreci, yaşanabilir kent projeleri ile cazibesini arttırdı. Bu cazibeler köylerden ve başka kentlerden Gaziantep’e önemli oranda göçün yaşanmasına neden oldu. Bu da ister istemez çevre kirliliği, betonlaşma gibi bazı sorunları da beraberinde getiriyor.

 

Kentleşmedeki bu hızlı süreç, gelişi güzel yapılan yapılar, dünyada yaşanan küresel ısınma, kaynakların hızla tükenmesi gibi birçok etken çevre ve çevreye duyarlı projelerin önemini bir kat daha arttırdı. Biz de bu doğrultuda projeler ortaya koymak istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin projelerinin Türkiye’ye örnek olmasının gerektiği yönünde görüş bildiren katılımcılar, yapılan ekolojik kent ve pasif ev sunumlarını ayakta alkışladılar.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön