26 / 04 / 2024

Gaziantep’i kalkındıracak dev projeler!

Gaziantep’i kalkındıracak dev projeler!

Başkan Erdoğan tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden aday gösterilen Fatma Şahin, kentin geleceğini doğrudan şekillendirecek projelerini anlattı.



Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzbağ İçme Suyu Projesi kapsamında suda yüzde 12 oranında indirim yapılıyor.  Büyükşehir, daha önce 2018 Ocak ayında yüzde 15 oranında düşürdüğü su tarifesini güncelleyip, bir yılda toplamda yüzde 27 oranında suda indirime gitmiş oldu. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Başkan Şahin, Türkiye’nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan 1 milyar 250 milyon TL bütçeli Düzbağ İçme suyu Projesi'nin tamamlandığını belirterek, Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu en kısa sürede Gaziantep’e ulaştıracaklarını söyledi. Şahin, “GASKİ’nin bu projesi sayesinde yılda 125 milyonluk elektrik masrafı şehrin cebinde kalacak. Proje çalışmaları kapsamında bir yılda suda yüzde 27 indirim yapan başka bir şehir yok” diye konuştu.

ALLEBEN GENÇLİK VE SPOR VADİSİ

600 dönüm alana sahip olacak Gaziantep Vadi Alleben Parkı; ikinci bir Yüzüncü Yıl Kültür Parkı niteliğine sahip olacak. Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak. Botanik bahçesi tarzında yapılacak parkın içinde herbaryum, kütüphane, laboratuvar, Ağaç Bilim Müzesi, çocuk köyü gibi farklı alanlar yer alacak.

GAZİRAY PARKI

Gaziray projesi içinde bulunan yaklaşık 5 kilometre uzunluğuna sahip aç-kapa yapısı üzeri kent parkı olarak işlevlendirilecek, proje çalışmaları başladı. 

KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ

Şehitkamil ilçesi Özgürlük Mahallesi'nde yer alan belediyeye ait yaklaşık 40 bin 350 metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. 50 bin 664 metrekare kapalı alana sahip inşaat alanında kurulacak Gaziantep Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandığında, uluslararası tüm organizasyon ve etkinliklere hizmet edebilecek, tüm mekânlarda aynı anda 6 bin 200 kişi etkinliği yapılabilecek.

'BİR FİKRİM VAR' MERKEZİ

Bölgede yaşamını sürdüren halkın, şehir ve ülkeyle ilgili, kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda edindikleri bilgi, beceri ve kazanımları kullanarak girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yönelmesini sağlayarak, fikirlerini beyan edecekleri merkez kurulacak.

KARKAMIŞ SULAK ALAN VE EKOPARK

Zeugma ve Karkamış Antik Kentleri arasında proje alanı içerisinde kalan 8 höyük 55 kilometrelik kültürel miras rotası içerisinde yer alacak. Toplam 550 hektarlık Karkamış - Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark projesiyle sulak alan ekosistemini korumayı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde öneme sahip olan sulak alanı yaşatarak tanıtmaya teşvik etmeyi, kullanıcılara eğitsel ve rekreasyonel deneyimler yaşatacak farklı aktiviteler ve alanlar sunarak sulak alan bilincini artırmayı ve geliştirmeyi amaçlayacak.

MİLLET BAHÇESİ

Yıkılan Gaziantep Kamil Ocak Stadyumunu kapsayan alan; 100’üncü Yıl Parkı ve Allaben Deresi’nin devamlılığı sürecek. Gaziantep iklim, coğrafya ve kültürüne uygun Millet Bahçesi Projesi tasarlanacak. 130 bin 158 metrekare alana sahip olacak projenin, 78 bin 960 metrekaresine inşaat alanına kurulacak. 23 bin 136 metrekare oturum alanı olan projede, 66 bin 130 metrekareye yeşil alanla renklenecek. Projede %17 yapılar, %51 yeşil alanla %32 meydan, avlu ve sirkülasyona bulunacak.

BİLİM MERKEZİ

30 bin metrekarelik Bilim Merkezi projesi, Gaziantep Kilis yolu, Burç kavşağında hayat bulacak. Yapı oturum alanın 9 bin 800 metrekare olacağı öngörülerek geri kalan 20 bin metrekarelik alan ise bilim meydanı, açık otopark, açık sergi alanları, bilim şenlik alanları ve binayı topoğrafya içerisinde yeşil alanlar meydana geliyor. 15 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olacak ve proje tamamlandığında adeta bilim üssü olacak.

ARKEOLOJİ MÜZESİ

2 bin 438 metrekare olan Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nde konferans salonu, kütüphane ve okuma salonları, danışma, seminer odası, laboratuvar, yönetim ve çalışma ofisleri, dinlenme salonları, çocuk eğitim alanları bulunuyor. Enstitüde basılı ve dijital kaynakların temini, depolama sistemleri, arşiv sistemi, dijital ortama aktarılması ve benzeri konularda dünya standartları yer alacak.

PROJELERDEN BAZILARI

- Rumkale Kıyı Düzenlemesi
- Milli Mücadele Parkı
- Amatör Spor Kulüpleri Tesisi
- İbrahimli Kent Parkı
- Lojistik Merkezi
- Güneyşehir Yeni Yaşam Alanı
- Bayramlı Yeni Şehir Alanı
- Anne Çocuk Kampüsü
- Üniversite Gençlik Merkezi


Geri Dön