19 / 04 / 2024

Gaziantep'te Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi kurulacak!

Gaziantep'te Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi kurulacak!

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında, "Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi" kuracaklarını bildirdi...



Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında, "Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi" kuracaklarını bildirdi.


Konukoğlu, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki "5. Türkiye Enerji Zirvesi" kapsamında düzenlenen "Yerel Girişimcilerin Enerji Piyasasından Beklentileri" konulu oturumda yaptığı konuşmada, Gaziantep'in her zaman Türkiye'nin iki katı büyüdüğünü belirterek, bunun en güzel örneğinin de kentteki elektrik tüketiminde görülen artış olduğunu söyledi.


Gaziantep'in 2005 yılında 1 milyar 984 milyon kilovatsaat olan toplam sanayi yıllık elektrik tüketiminin 2013 yılı sonunda 4 milyar 665 milyon kilovatsaate çıktığına dikkati çeken Konukoğlu, "Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde 800 firma faaliyet gösteriyor. Devreye alınan 5. OSB'de şu anda 30 firma üretim yapıyor ve 70 firmanın inşaatı devam ediyor. Gaziantep OSB'nin yıllık elektrik tüketimi de geçen yıl 3 milyar 469 milyon kilovatsaate ulaştı" dedi.


Dış ticaret fazlası veren bir şehir olduklarını bildiren Konukoğlu, geçen yıl 6,5 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını anımsatarak, kentin her geçen gün büyümeye devam edeceğini kaydetti.



YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI


Gaziantepli sanayicilerin hidroelektrik, jeotermal, rüzgar enerjisi, doğalgaz ve fueloil üretim tesisleri bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, "Gaziantepli sanayicilerimiz yalnız tüketimde değil, enerji üretiminde de varlığını hissettiriyor" dedi.


Türkiye'nin dış ticaret açığının yarısından fazlasını enerji ithalatının oluşturduğunu hatırlatan Konukoğlu, şöyle konuştu:


"Bizim sanayiciler olarak çay kaşığıyla topladığımız dövizlerle cari açığı kapatma şansımız yok. Yerel kaynaklarımızı enerjiyi dönüştürmek zorundayız. Jeotermal, rüzgar, güneş kaynaklarımızı hızla enerjiye dönüştürmemiz lazım. Bu yatırımların da mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Çünkü yerel ve yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye'nin geleceği."


Konukoğlu, kentteki enerji yatırımlarını artırmak istediklerini belirterek, "Şu an kentimizde enerji yatırımı yapmak üzere 41 tane kayıtlı üyemiz var. Şu ana kadar yaptıkları toplam yatırım 1,5 milyar doların üzerinde. Bu, Gaziantep'in aynı zamanda üretime de çok önem verdiğinin bir göstergesi" diye konuştu.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında, "Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi" kuracaklarını bildiren Konukoğlu, GSO, Gaziantep Üniversitesi ve Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde kurulacak bu merkezin 6 ay içinde faaliyete geçmesini planladıklarını aktardı.


Enerji piyasasında karşılaştıkları sıkıntılar ve beklentilere de değinen Konukoğlu, şehir içindeki elektrik kesintilerinin üretim kaybına yol açtığını ve buna çözüm bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.


Sabah 


Geri Dön